2011.10.31. 09:06
Libamájas falatkák diólekvárral- takarékos változat
Amikor egy sima hétvégén reggelire szeretnénk magunkat úriasan érezni és ágyból kikelve finom falatokat bekapni, akkor dobom be ezt a trükköt. Nem kell hozzá túl sok minden, csak libamájas pástétom, pirítós kenyér és diólekvár. Próbáltam már áfonya lekvárral és az is nagyon fonom volt. Vendégváró falatkáknak is alkalmas.
Hozzávalók:
8 db toast kenyér
100 g ORSI libamájas pástétom
8 kk diólekvár
A kenyeret megpirítjuk . (TIPP: formálhatjuk kerekre egy pohár segítségével kivájjuk a közepét, vagy átlósan félbevágjuk háromszög formára) A henger alakú libamájasból vágunk egy 0,5 cm-es szeletet és a kenyérre helyezzük. Diólekvárt pöttyentünk a tetejére és dióval díszítjük.
Szólj hozzá!
Címkék: dió libamáj
2011.10.29. 21:20
Chilis bab gerslivel - vegás változatban is
Egyik barátnőm egy munkahelyi konyhában eltöltött "ki mit főzött" ebédnél kínált meg egyszer egy vegetáriánus változatban készített chilis babbal . Ő a darált húst előfőzött gerslivel (árpagyöngy) helyettesítette. Annyira ízlett nekem a roppanós de mégis puha magvas változat, hogy azóta a saját bőven húsos chilis bab változatába extraként szoktam hozzáadni a gerslit.
Akik nem akarnak bajlódni a bab puhaságával és fél nappal előtte beáztatni, azok nyugodtan használjanak babkonzervet. Legjobb ha kétféle színű , fehér- és vörösbabot használunk.
Tehát vegásoknak bacon és darált marhahús kihagyásával készíthető az alábbi recept. A húsimádók meg pakoljanak bele bacont és darált húst bőven!
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
15 dkg bacon
15 dkg árpagyöny (gersli)
Chilipehely, cayene bors , római kömény, oregano, koriander, babérlevél (vagy jóféle Chilis bab fűszerkeverék)
100 g sűrített paradicsom
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zellerszár
1 db sárgarépa
1 db paprika sárga vagy piros húsú
kis zöldpaprika
25 dkg fehérbab konzerv
25 dkg vörösbab konzerv
20 dkg kukorica konzerv
A karikára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott bacont és együtt pirítjuk.
Egy külön kis lábosban feltesszük főzni az gerslit (árpagyöngyöt )1 liter vízben és kb. 8-10 percig előfőzzük.
A darált marhahús hozzáadása után ráöntjük a sűrített paradicsompürét és ízlés szerint belekeverjük a fűszereket, sót, őrölt borsot, chilit, cayene borsot, oreganot, babérlevelet, őrölt koriandert, római köményt. (Tipp: jó minőségű pl. Kotányi Chilis bab fűszerkeverékkel is pótolhatjuk)
Ezután beletesszük a vékony karikára vágott sárgarépát, szeletelt zellerszárat és egy kis zöldpaprikát.
Leszűrjük és hozzáadjuk az előfőzött gerslit. Összekeverjük a hozzávalókat, öntünk hozzá egy kevés vizet és fedő alatt lassú tűzön kb. fél óráig pároljuk, hogy a marhahús megpuhuljon.
Hozzáadjuk a lecsepegtetett babkonzerveket és a legvégén tesszük bele a konzerv kukoricát. Pár percig együtt rotyogtatjuk és már kész is.
Többféleképpen tálalhatjuk:
1. Egyszerűen egytálételként fehér- vagy kukoricás kenyérrel.
2. Autentikus módon inkább mexikói kukoricalepényekkel ehetjük (részletes receptet itt található: http://mindenkaja.blog.hu/2010/04/10/kukoricas_tortilla)
3. Torillába töltve a chilis babot szórhatunk rá egy kis sajtot és sütőben összesütjük.
2011.10.23. 21:55
Kecskesajtos mentás cukkini saláta
Zamatok, illatok, ízek remek keveréke ez a különleges cukkini saláta, ugyanis a forró sült cukkínihez keverünk mentát és kecskesajtot.
Dél-Európában vagy Észak -Afrika országaiban minden háziasszonynak van saját mentás cukkinis receptje. Van aki vastagabbra karikázza a cukkinit vagy hasábokra vágja mielőtt kisütik. Megszórhatjuk friss mentával, vagy a szárított változattal. A lényeg, hogy nagyon jó minőségű olivaolajjal süssük ki.
A kecskesajt ráolvad a sült cukkínire és krémes ízzel vonja be.
Bátran ajánlom ezt a délies könnyed zamatos fogást előételnek, vagy diétás vacsorafogásnak.
Hozzávalók:
2 db cukkini
2szál újhagyma
1 db kaliforniai paprika
10 dkg kecskesajt
2 kk szárított menta
2 kk petrezselyem apróra vágva
A cukkinit vékony karikára vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olivaolajon aranysárgára sütjük kis adagokban. Aztán egy a maradék olajon megfuttatjuk az apróra vágott újhagymát és az apró pici piros kockákra vágott paprikát is.
A megsült cukkinit tálra szedjük, ráterítjük a pirított hagymát , a paprikát, megszórjuk mentával, rámorzsoljuk a kecskesajtot és végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.
Szólj hozzá!
Címkék: menta cukkini kaliforniai paprika
2011.10.22. 13:25
Feketekagyló vörösboros paradicsomos mártásban

2011.10.16. 15:12
Őszi zabpelyhes gyümölcskenyér
Egyik hűvös őszi vasárnap délután gyermekeim elkezdenek sóvárogni valami finom édesség iránt. Nem vagyok egy nagy süti sütő típus, mert sokkal jobban szeretem a kreatív recepteket, ahol az adagokat és összetevőket szabadon változtathatom és mégis sikerül az étel.
Általában képtelen vagyok egy-egy süti receptet pontosan lekövetni, ezért inkább kitalálom, hogy milyen íze legyen, mi legyen benne és hogy lehet gyorsan elkészíteni.
Így született ez a mai zabpelyhes süti, hogy megálmodtam őszi aszalt gyümölcsökből és darált magvakból egy finom kellemesen édes és szívmelengető gyümölcskenyeret, melyhez liszt helyett inkább egy kis zabpelyhet és több tojást használtam. Az előkészítése kb. 5 percet igényelt és fél óra a sütése.
Hozzávalók:
10 dkg dió
10 dkg mandula
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg zabpehely
6 db tojás
6 ek cukor
1 cs sütőpor
1 ek szódabikarbóna
1 citrom héja
Az aszalt gyümölcsöket és a magvakat aprítógépben összevágjuk és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sütőport és a szódabikarbónát. A tojásokat szétválasztjuk és a tojások sárgájához keverjük a citrom héját és a cukrot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és apránként a magkeverékhez keverjük a tojássárgájával együtt.
A kész masszát sütőpapírral kikent tepsibe kenjük (Tipp: vagy szilikonos gyümölcskenyér formába töltjük) és előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
2011.10.16. 14:39
Narancsos chilis sütőtökleves 2- sült tökből
A narancsos sárgarépás szuper karotinbomba sütőtöklevesemről már írtam tavaly egy posztott, amire rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. (http://mindenkaja.blog.hu/2010/09/25/narancsos_chilis_sutotok_kremleves)
Most annyiban változtattam a recepten, hogy a sütőtököt nem tettem föl főzni, hanem előtte sütőben megsütöttem.
Nem győzöm hangsúlyozni , hogy a mézédes sült tökhöz remekül illik a kicsit fanyar narancs és igazán finom akkor lesz, ha csípős chilit is adunk hozzá!
Hozzávalók
1 közepes sonka sütőtök kb. 0,5 kg
1 szál újhagyma
1 db narancs
1 szál sárgarépa
1 húsleveskocka
Szerecsendió, őrölt gyömbér, chilipaprika
A sütőtököt kettévágjuk, kimagozzuk, majd nagyobb szeletekre vágva egy tepsiben megsütjük 180 C fokon kb. 50 perc alatt. Ezt a műveletet akár fél nappal előtte is elvégezhetjük, addig is finom sült tök illat fog terjengeni a lakásban.
Addig lereszeljük a sárgarépát , megpucoljuk és felszeleteljük a narancsot.
Ha kihűlt a sült sütőtök, akkor kivájjuk a héjából és egy lábasba összemelegítjük 3 dkg vajjal , egy szál karikára vágott újhagymával, a reszelt sárgarépával és a naranccsal. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a húsleveskockát és 10 percig főzzük. Közben szerecsendióval, őrölt gyömbérporral és chili paprikával ízesítjük.
Botmixerrel leturmixoljuk, majd belekeverünk 2 dl tejszínt és egy picit újraforraljuk.
Melegen, hántolt tökmaggal meghintve tálaljuk.
2011.10.16. 13:59
Rakott csirke birsalmával és zöldbabbal
Birsalmát egyáltalán nem szerettem egészen tavalyig, amíg meg nem kóstoltam egyik kolléganőm birskörte lekvárját.
Azelőtt nem szerettem benne, hogy olyan fanyar és még a birsalma sajton is éreztem, hogy "szőrös". Aztán rájöttem, hogy nem megfelelő helyen, időben találkoztam eddig a birssel, hiszen megfelelő elkészítéssel finom illatos gyümölcsből puha zamatos vajas finomságokat lehet készíteni és kiválóan illik a csirkéhez és még zöldségekhez is.
Eszembe jutott, hogy jópár évvel ezelőtt - volt az 10 év is- készítettem egy almás csirkés rakott zöldbabot amely és most ezt a receptet adaptáltam birsalmára.
A birsalma karakteres fűszeres íze kiválóan harmonizál a fokhagymás zöldbabbal, a fűszeres csirkével és a szerecsendiós besamellel.
A rakott hozzávalóit egyenként készítjük elő, így egy kicsit sok edényt és mosogatást kíván, de az eredmény kárpótol a konyhai teendőkért.
Hozzávalók:
1 egész csirkemell filé
30 dkg hüvelyes zöldbab
4 gerezd fokhagyma
1 db birsalma
1 db fehér hagyma
2 ek méz
10 dkg vaj
7 dkg sajt (cheddar vagy gouda)
Só, bors,
kakukkfű, szerecsendió, rozmaring
Egy mozsárban összekeverjük és megtörjük a csirkéhez a fűszereket: 1 csipet sót, borsot, 2 gerezd fokhagymát, 1 kk kakukkfüvet 1 kk rozmaringot és 1 ek pirospaprikát.
A csirkét csíkokra vágjuk és rászórjuk a fűszerkeveréket.
Egy serpenyőben kevés olajon 5 percig elősütjük a csirkét, hogy átsüljön, de még ne piruljon meg.
Egy lábosban 1 ek vajon megpároljuk a hüvelyes zöldbabot 2 fokhagyma társaságában kb. 5 perc alatt.
A birsalmát meghámozzuk, elnegyedeljük, magházát kivágjuk és vékonyan felszeleteljük.
Egy másik lábosban szintén 1 ek vajon megpároljuk a vékony karikára vágott fehér hagymát és a birsalma szeleteket. Rácsurgatunk két evőkanál mézet és egy pici szerecsendióval fűszerezzük. Addig pároljuk amíg a birsalma vajpuha nem lesz.
Egy harmadik lábosban elkészítjük a besamel mártást. 5 dkg vajon világosra pirítunk 5 dkg lisztet, majd szépen fokozatosan kevergetve hozzáadagolunk 4-5 dl tejet és csomómentesen elkeverjük. A besamel mártást kevés sóval , borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Na most már az összes hozzávalóval elkészültünk, elővehetjük végre a jénai tálat, amiben összerakjuk , hogy ízletes fogást kapjunk.
A tál aljára halmozzuk a zöldbab felét, aztán rátesszük a csirkét, majd megint egy réteg zöldbabot. Erre jön rá a párolt birsalma. Ráöntjük a besamel mártást és a tetejére vékonyan sajtot helyezünk.
Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Szólj hozzá!
Címkék: csirke egytálétel birs besamel zödlbab
2011.10.09. 16:17
Szezámmagos csirkebuzogány
Szerintem a csirke legfinomabb húsa a csirkeszárny felső harmada. Na ebből készül ez a buzogány! Kicsit pepecselős "kifordítani" a csontról a húst, de az íze kárpótol az előkészítésbe fektetett munkáért. A buzogányban a csirkeszárny bőre kerül a hús közepére , így sütés közben még szaftosabb lesz a husi.
Hozzávalók:
15 db csirkeszárny
2, 5 dl tej
2 gerezd fokhagyma
3 tojás
10 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
Szezámmag
A csirkeszárnyak felső húsos harmadát levágjuk (a maradékból finom húsleves, vagy rizottót készíthetünk). Éles késsel fellazítjuk a csirkeszárny kisebbig ízülete mellett a húst a csonton, majd a szemben lévő csontvére gombócszerűen kifordítjuk, azaz buzogányokat formálunk belőlük.
A csirkéket tálba tesszük és pár órára fokhagymás tejbe áztatjuk.
A zsemlemorzsához keverjük a szezámmagot és a csirkeszárnyakat bepanírozzuk: lisztbe forgatjuk, tojásba hempergetjük és szezámmagos zsemlemorzsával szórjuk meg.
Nagy lábosban olajat hevítünk és közepes erősségű tűzön kb. 10-12 percig sütjük a buzogányokat, hogy aranyszínűek legyen.
Tálalhatjuk rizses körettel, zöldfűszeres joghurtmártással vagy akár csipős paradicsomszósszal
Szólj hozzá!
Címkék: csirke paradicsomszósz szezámmag
2011.10.09. 15:51
Háromgabonás tarka rizs
2011.10.08. 14:46
Vörösboros chorizo húsgolyók
Azaz chorizo alaphúsból kevés zsiradékon készült fasírt golyók.
A chorizo a spanyol konyha egyik jellegzetes kolbászterméke , ízre hasonlít a magyar csabai kolbászra. Ahogy Magyarországon többféle képen készítik a kolbászt, úgy a spanyoloknál is ezer féle tuti chorizo recept található. Azért jellegzetes összetevői a darált sertéshús, sok fokhagyma és az őrölt pirospaprika (sőt előszeretettel használnak bele füstölt őrölt pirospaprikát) .
Érdekessége, hogy előszeretettel kevernek a kolbászhúsba alkoholos jellegű italokat, néha borecetet, száraz spanyol sherryt, vagy vörösbort.
A chorizo ízű húskeveréket meglehetősen egyszerű otthon is elkészíteni (sőt könnyebb mint a magyar fasirtot) és ízre hasonlít a hentesnél vásárolt sült kolbászra.
A húsgolyókat fogyaszthatjuk friss fehérkenyérrel, vagy paradicsomszósz alapú spagettivel, vagy akár salátával is.
Ma nálunk a család egyik fele fokhagymás- párolt spenótos- krémsajtos bucattinivel ette , a másik diétás szekció pedig kapros joghurtos öntetes salátával.
Hozzávalók:
1 kg darált sertéslapocka
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek édes fűszerpaprika
1 ek csípős fűszerpaprika
(ha van otthon füstölt pirospaprika, akkor nagyon illik hozzá)
1 ek őrölt kömény
1 ek chilipehely (ha még pikánsabbat szeretnénk)
0,5 dl vörösbor
1 ek só, bors
3-4 szál apróra vágott petrezselyemzöld
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, kis gombócokat formálunk belőle, majd vastag falú serpenyőben kevés olajon kisütjük.
(ilyen rövid, egymondatos recept leírást még sosem sikerült összehoznom)
Szólj hozzá!
Címkék: kolbász chili fűszerpaprika chorizo
2011.10.02. 17:09
Töltött káposzta
Töltött káposzta akkor lesz tökéletes, ha nem sajnáljuk ki belőle a finom alapanyagokat és hagyjuk összeérni az ízeket.
A lényeg, hogy legyen benne finom füstölt kolozsvári szalonna, egy kis kolbász, és ne spóroljuk ki belőle a káposztához nagyszerűen illő fűszereket, mint a babérlevél, szerecsendió , kömény vagy esetleg kapor. Mindig teszek bele egy kis sűrített paradicsomot is, ahogy anyukámtól tanultam. Ez már sokszor tesztelt és mások által dicsőített recept.
Ha diétás változatot szeretnénk készíteni, akkor hagyjuk ki belőle a töltelékből szalonnát, darált sertéshús helyett darált pulykát tegyünk bele, füstölt kolbász helyett inkább füstölthús kockával és virslivel készítsük.
Nem is annyira hizlaló, mint amennyire képzelnénk, hiszen a káposztás hús önmagában diétás étel, ha nem teszünk bele zsíros húsokat és nem eszünk hozzá kenyeret.
De most inkább a dús ízletes recept változatát írom le.
Hozzávalók
12-15 levél savanyú káposzta
0,5 kg szeletelt savanyú káposzta
60 dkg darált sertéshús (lapocka)
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 markék rizs
2 db tojás
3 ek pirospaprika
Só, bors
2 ek paradicsom püré
3-4 babérlevél
őrölt kömény
őrölt szerecsendió
2-3 szál kapor
A szeletelt káposztát szűrőbe helyezzük és átmossuk folyó vízzel, hogy ne legyen túl sós és savanyú. A káposzta leveleket leöblítjük és a vastag torzsás részét éles kis késsel elvékonyítjuk úgy, hogy lemetsszük a vastagságát, hogy ugyanolyan vékony legyen mint a levél többi része.
A szalonna felét apróra vágjuk, ezt keverjük majd a töltelékbe, másik felét pedig nagyobb darabokra szeljük amit később a töltött káposzták mellé helyezünk a lábosba.
Egy serpenyőben üvegesre pirítjuk az apróra vágott szalonnát , majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Kicsit pároljuk, majd egy külön tálban a darált húshoz keverjük. Hozzáadunk 3 marék rizst , 2 tojást, majd a pirospaprikával , sóval, borssal ízesítjük és jól összekeverjük.
A káposztalevelet kiterítjük és egy maréknyi darált húst töltünk bele . A vastag torzsás részétől kezdjük feltekerni a leveleket, közben behajtjuk az oldalát.
Egy nagy lábos aljára tesszük a fele szeletelt savanyú káposztát, majd ráhelyezzük a töltött káposzta tekercseket szépen szorosan egymás mellé fektetve. Ha elfogy a káposztalevél, akkor fasírt gombóccá gyúrt húsokat is rakhatunk a lábosba egy kis szeletelt káposztába tekercselve.
Ezután beletesszük a karikára vágott kolbászt és kolozsvári szalonnát és ráhelyezünk pár babérlevelet (Tipp: ha van otthon, akkor érdemes még egy pár szál kaprot is beletenni, ami remekül illik a töltött káposztához). Befedjük a maradék savanyú káposztával és megszórjuk a többi fűszerrel, úgymint őrölt kömény, őrölt szerecsendió, és el ne felejtsük a sűrített paradicsomot.
Felöntjük vízzel , hogy éppen csak ellepje, majd felforralás után lassú tűzön 1-1,5 órát rotyogtatjuk, hogy megpuhuljon a hús és a káposzta.
Sok-sok tejföllel és friss fehérkenyérrel tálaljuk. Hűtőben több napig is eláll és másnap lesz igazán finom! Jól tűri a fagyasztást , ezért érdemes sokat csinálni belőle.
Utolsó kommentek