IMG_6718.JPG

Birsalmát egyáltalán nem szerettem egészen tavalyig, amíg meg nem kóstoltam egyik kolléganőm birskörte lekvárját.
Azelőtt nem szerettem benne, hogy olyan fanyar és még a birsalma sajton is éreztem, hogy "szőrös". Aztán rájöttem, hogy nem megfelelő helyen, időben találkoztam eddig a birssel, hiszen megfelelő elkészítéssel finom illatos gyümölcsből puha zamatos vajas finomságokat lehet készíteni és kiválóan illik a csirkéhez és  még zöldségekhez is.
Eszembe jutott, hogy jópár évvel ezelőtt - volt az 10 év is-  készítettem egy almás csirkés rakott zöldbabot amely és most ezt a receptet adaptáltam birsalmára.
A birsalma karakteres fűszeres íze kiválóan harmonizál a fokhagymás zöldbabbal, a fűszeres csirkével és a szerecsendiós besamellel.
A rakott hozzávalóit egyenként készítjük elő, így egy kicsit sok edényt és mosogatást kíván, de az eredmény kárpótol a konyhai teendőkért.

Hozzávalók:
1 egész csirkemell filé
30 dkg hüvelyes zöldbab
4 gerezd fokhagyma
1 db birsalma
1 db fehér hagyma
2 ek méz
10 dkg vaj
7 dkg sajt (cheddar vagy gouda)
Só, bors,
kakukkfű, szerecsendió, rozmaring

Egy mozsárban összekeverjük és megtörjük a csirkéhez a fűszereket: 1 csipet sót, borsot, 2 gerezd fokhagymát,  1 kk kakukkfüvet 1 kk rozmaringot és 1 ek pirospaprikát.
A csirkét csíkokra vágjuk és rászórjuk a fűszerkeveréket.
Egy serpenyőben kevés olajon  5 percig elősütjük a csirkét, hogy átsüljön, de még ne piruljon meg.
Egy lábosban 1 ek vajon megpároljuk a hüvelyes zöldbabot 2 fokhagyma társaságában kb. 5 perc alatt.

A birsalmát meghámozzuk, elnegyedeljük, magházát kivágjuk és vékonyan felszeleteljük.
Egy másik lábosban szintén 1 ek vajon megpároljuk a vékony karikára vágott fehér hagymát és a  birsalma szeleteket. Rácsurgatunk két evőkanál mézet és egy pici szerecsendióval fűszerezzük. Addig pároljuk amíg a birsalma vajpuha nem lesz.

Egy harmadik lábosban elkészítjük a besamel mártást. 5 dkg vajon világosra pirítunk 5 dkg lisztet, majd szépen fokozatosan kevergetve hozzáadagolunk 4-5 dl tejet és csomómentesen elkeverjük.  A besamel mártást kevés sóval , borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Na most már az összes hozzávalóval elkészültünk, elővehetjük végre a jénai tálat, amiben összerakjuk , hogy ízletes fogást kapjunk.
A tál aljára halmozzuk  a zöldbab felét, aztán rátesszük a csirkét, majd megint egy réteg zöldbabot. Erre jön rá a párolt birsalma. Ráöntjük a besamel mártást és a tetejére vékonyan sajtot helyezünk.
Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.007_Kulinariablog29.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr343306761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása