Konfitálni hagyományosan  kacsát és libát szoktunk,  de mostanában nagy divat lett konfitálni akár még zöldségeket is (pl: fokhagymát) , sőt az igazán ínyencek borjúpofát is készítenek így.

Konfitált omlós narancsos kacsa recept itt olvasható.

A konfitálás ősi technikája (franciául : confit)a francia konyha titkos eszköze a hús porhanyóssá tételére és tartósítására. Eleinte Baszkföldön a sok hizlalt liba és kacsa máját és húsát tartósították így, hogy ne romoljon meg olyan gyorsan.

A lényege, hogy száraz befűszerezés vagy  besózás után a húst alacsony hőfokon kb. 80-100 C fokon több órán át sütjük , teljesen zsírral elfedve, amely így igazán porhanyós lesz. Az alacsony hőmérséklet miatt a húsban lévő fehérjeláncok nem keményednek meg, hanem inkább zselésednek, ettől lesz olyan puha, szétesős az izomrost.

A konfitált (zsírban megabált) húst tálalhatjuk hidegen, visszamelegítve, vagy grillen átsütve.
Időben neki kell állni, ha ebédre szeretnénk, mert a  hús sütése tényleg 4-5 órát vesz igénybe.
Általában saját zsírjában sütik az állatot, de a marhahús esetén én inkább  én kacsazsírt öntöttem  rá és melléraktam 2 fej fokhagymát is, hogy  egy kis fokhagyma konfitot is készítsek. Így két legyet ütöttem  egy  csapásra.

 

Hozzávalók:
1 kg marha fehérpecsenye
2 fej fokhagyma
1 kg liba vagy kacsazsír
Só, bors, kakukkfű, rozmaring

 

A marhahúst felszeleteljük, megsózzuk és egy jénai tálba terítjük. Mellé tesszük az egész fej fokhagymákat.
Megszórjuk a fűszerekkel: borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal, majd megmelegített zsírral felöntjük, hogy teljesen befedje a húst.  80 C fokos sütőben kb. 4 órán át sütjük. Ellenőrizzük, hogy valóban szétesősre puhult-e meg a hús, ha még nem jó, akkor nyugodtan tegyük vissza még egy órára. A zsírt leöntjük és a húsról és akár melegen, akár zsír alatt tárolva később hidegen tálaljuk. 

Konfitált fokhagymával és a fetás édesburgonya egytállal tálaltam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr104318546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása