2012.03.15. 15:06
Konfitált marhapecsenye
Konfitálni hagyományosan kacsát és libát szoktunk, de mostanában nagy divat lett konfitálni akár még zöldségeket is (pl: fokhagymát) , sőt az igazán ínyencek borjúpofát is készítenek így.
Konfitált omlós narancsos kacsa recept itt olvasható.
A konfitálás ősi technikája (franciául : confit)a francia konyha titkos eszköze a hús porhanyóssá tételére és tartósítására. Eleinte Baszkföldön a sok hizlalt liba és kacsa máját és húsát tartósították így, hogy ne romoljon meg olyan gyorsan.
A lényege, hogy száraz befűszerezés vagy besózás után a húst alacsony hőfokon kb. 80-100 C fokon több órán át sütjük , teljesen zsírral elfedve, amely így igazán porhanyós lesz. Az alacsony hőmérséklet miatt a húsban lévő fehérjeláncok nem keményednek meg, hanem inkább zselésednek, ettől lesz olyan puha, szétesős az izomrost.
A konfitált (zsírban megabált) húst tálalhatjuk hidegen, visszamelegítve, vagy grillen átsütve.
Időben neki kell állni, ha ebédre szeretnénk, mert a hús sütése tényleg 4-5 órát vesz igénybe.
Általában saját zsírjában sütik az állatot, de a marhahús esetén én inkább én kacsazsírt öntöttem rá és melléraktam 2 fej fokhagymát is, hogy egy kis fokhagyma konfitot is készítsek. Így két legyet ütöttem egy csapásra.
Hozzávalók:
1 kg marha fehérpecsenye
2 fej fokhagyma
1 kg liba vagy kacsazsír
Só, bors, kakukkfű, rozmaring
A marhahúst felszeleteljük, megsózzuk és egy jénai tálba terítjük. Mellé tesszük az egész fej fokhagymákat.
Megszórjuk a fűszerekkel: borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal, majd megmelegített zsírral felöntjük, hogy teljesen befedje a húst. 80 C fokos sütőben kb. 4 órán át sütjük. Ellenőrizzük, hogy valóban szétesősre puhult-e meg a hús, ha még nem jó, akkor nyugodtan tegyük vissza még egy órára. A zsírt leöntjük és a húsról és akár melegen, akár zsír alatt tárolva később hidegen tálaljuk.
Konfitált fokhagymával és a fetás édesburgonya egytállal tálaltam.
Szólj hozzá!
Címkék: marha fokhagyma confit konfitálás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek