IMG_2104.JPGEgyik barátnőm egy munkahelyi konyhában eltöltött "ki mit főzött" ebédnél kínált meg egyszer egy vegetáriánus változatban készített chilis babbal . Ő a darált húst előfőzött gerslivel (árpagyöngy) helyettesítette. Annyira ízlett nekem a roppanós de mégis puha magvas változat, hogy azóta a saját bőven húsos chilis bab változatába extraként szoktam hozzáadni a gerslit.
Akik nem akarnak bajlódni a bab puhaságával és fél nappal előtte beáztatni, azok nyugodtan használjanak babkonzervet. Legjobb ha kétféle  színű ,  fehér-  és vörösbabot használunk.
Tehát vegásoknak bacon és darált marhahús kihagyásával készíthető az alábbi recept. A húsimádók meg pakoljanak bele bacont és darált húst bőven!

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
15 dkg bacon
15 dkg árpagyöny (gersli)
Chilipehely, cayene bors , római kömény, oregano, koriander, babérlevél  (vagy jóféle Chilis bab fűszerkeverék)
100 g sűrített paradicsom
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db zellerszár
1 db sárgarépa
1 db paprika sárga vagy piros húsú
kis zöldpaprika
25 dkg fehérbab konzerv
25 dkg vörösbab konzerv
20 dkg kukorica konzerv

 A karikára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott bacont és együtt pirítjuk.
Egy külön kis lábosban feltesszük főzni az gerslit (árpagyöngyöt )1 liter vízben és kb. 8-10 percig előfőzzük. 
A darált marhahús hozzáadása után ráöntjük a sűrített paradicsompürét és ízlés szerint belekeverjük a  fűszereket, sót, őrölt borsot, chilit, cayene borsot, oreganot, babérlevelet, őrölt koriandert, római köményt. (Tipp: jó minőségű pl. Kotányi Chilis bab fűszerkeverékkel is pótolhatjuk)
Ezután beletesszük  a vékony karikára vágott sárgarépát, szeletelt zellerszárat és egy kis zöldpaprikát.
Leszűrjük és hozzáadjuk az előfőzött gerslit. Összekeverjük a hozzávalókat, öntünk hozzá egy kevés vizet és fedő alatt lassú tűzön kb. fél óráig pároljuk, hogy a marhahús megpuhuljon.
Hozzáadjuk a lecsepegtetett babkonzerveket és a legvégén tesszük bele a konzerv kukoricát. Pár percig együtt rotyogtatjuk és már kész is.
Többféleképpen tálalhatjuk:
1. Egyszerűen egytálételként  fehér- vagy kukoricás kenyérrel.
2. Autentikus módon inkább mexikói kukoricalepényekkel ehetjük (részletes receptet itt található: http://mindenkaja.blog.hu/2010/04/10/kukoricas_tortilla)
3. Torillába töltve a chilis babot szórhatunk rá egy kis sajtot és sütőben összesütjük.

 007_Kulinariablog32.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr163338876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása