2012.03.16. 15:45
Epres álom kölestorta
A sárgabarackos túrós köles süti nagy sikerére való tekintettel immáron egy epres változatát készítettem el. Hmmm, ez most nagyon ízlett! Apró módosításokat hajtottam végre a recepten, így egyre finomabb és ripsz-ropsz elkészíthető lisztmentes édességet sikerült készíteni. Egy kis sütőpor hozzáadásával, még könnyedebb tésztát kapunk és ne sajnáljuk a köles főzéséhez a tejet, hogy szájban olvadós puha kölest kapjunk. Általában 1 pohár köleshez 2,5 pohárnyi tej kell . Jó minőségű mirelit eperrel pont olyan volt, mintha friss eperrel készült volna. Persze készíthetjük igazi eperrel is a nyári szezonban, de szezonon kívül a mirelit sokkal elérhetőbb árú és biztosabb minőségű megoldás.
Diétázó , reform és low carb követő olvasóimnak is ajánlom a desszertet, mert alacsony zsírtartalmú tejjel és túróval, valamint cukor helyett édesítővel igazán megengedhető alacsony kalória és szénhidráttartalmú finomság.
Hozzávalók 12 szeletes tortához:
200 g köles (1 pohár )
3 dkg vaj
500 ml tej (2,5 pohár)
5 ek xilit , nyírfacukor (vagy édesítő)
fél citrom héja
250 g zsírszegény túró
1 cs sütőpor
4 db tojás
100 g mandulaforgács
300 g mirelit eper
Egy külön lábosban olvasztott vajon megfuttatjuk a kölest majd felöntjük a tejjel . Cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Eztán fedő alatt puhulni hagyjuk.
Ha kicsit kihűlt akkor belekeverjük a morzsolt túrót és a tojásokat is. (Tipp: a tojások fehérjét habbá verjük, akkor még magasabb szuflé jellegű tésztát kapunk, csak a sütésnél vigyázni kell, hogy össze ne essen)
Belekeverjük a sütőport és a finomra szeletelt mandulát.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk vajjal , körbelisztezzük és beleöntjük az előkészített köles tésztamasszát. A tetejére helyezzük az eperdarabokat.
Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük kb. 40 percig, amíg a tészta kicsit aranybarna lesz. Tűpróbával ellenőrizzük , hogy a torta közepe is átsült-e. Ha elkészült, akkor levesszük a kapcsos karimáját és meghintjük porcukorral.
Kicsit kihűtve tálaljuk, bár nálunk nem volt ideje, mert mire kihűlt volna egy morzsa sem maradt.
Energiatartalom 1 szelet (145 g) tortában:
12 kcal (Zsír 49 g, Szénhidrát 15 g, Fehérje 30 g)
Szólj hozzá!
Címkék: torta túró eper köles
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek