A sárgabarackos túrós köles süti nagy sikerére való tekintettel immáron egy epres változatát készítettem el. Hmmm, ez most nagyon ízlett! Apró módosításokat hajtottam végre a recepten, így egyre finomabb és ripsz-ropsz elkészíthető lisztmentes édességet sikerült készíteni. Egy kis sütőpor hozzáadásával, még könnyedebb tésztát kapunk és ne sajnáljuk a köles főzéséhez a tejet, hogy szájban olvadós puha kölest kapjunk. Általában  1  pohár köleshez  2,5 pohárnyi tej kell .  Jó minőségű mirelit eperrel pont olyan volt, mintha friss eperrel készült volna. Persze készíthetjük igazi eperrel is a nyári szezonban, de szezonon kívül a mirelit sokkal elérhetőbb árú és biztosabb minőségű megoldás.
Diétázó , reform és low carb követő olvasóimnak is ajánlom a desszertet, mert alacsony zsírtartalmú tejjel és túróval, valamint cukor helyett édesítővel igazán megengedhető alacsony kalória és szénhidráttartalmú finomság.

Hozzávalók  12 szeletes tortához:
200 g  köles (1 pohár )
3 dkg vaj
500 ml tej (2,5 pohár)
5 ek xilit , nyírfacukor  (vagy édesítő)
fél citrom héja
250 g zsírszegény túró
1 cs sütőpor
4 db tojás
100 g mandulaforgács
300 g mirelit eper

Egy külön lábosban olvasztott  vajon megfuttatjuk a kölest majd felöntjük a tejjel . Cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd  lassú tűzön kb. 10  percig főzzük. Eztán fedő alatt puhulni hagyjuk.
Ha kicsit kihűlt akkor belekeverjük a morzsolt túrót  és a tojásokat is. (Tipp: a tojások fehérjét habbá verjük, akkor még magasabb szuflé jellegű tésztát kapunk, csak a sütésnél vigyázni kell,  hogy össze ne essen)
Belekeverjük a sütőport és a finomra szeletelt mandulát.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk vajjal , körbelisztezzük és beleöntjük az előkészített köles tésztamasszát. A tetejére helyezzük az eperdarabokat.
Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük kb. 40 percig, amíg a tészta kicsit aranybarna lesz. Tűpróbával ellenőrizzük , hogy a torta közepe is átsült-e.  Ha elkészült, akkor levesszük a kapcsos karimáját és meghintjük porcukorral.
Kicsit kihűtve tálaljuk, bár nálunk nem volt ideje, mert mire kihűlt volna egy morzsa sem maradt.

 Energiatartalom 1 szelet (145 g) tortában:
12 kcal (Zsír 49 g, Szénhidrát 15 g, Fehérje 30 g)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr434320496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása