2011.07.23. 19:03
Nyári fejtett bableves
Télen is szoktam mirelit fejtett babot venni, de a nyáron az igazi, amikor megveszem a zöldségesnél a finom roppanós fejteni való babot, kiülök a kertbe és a gyerekek segítségével ripsz-ropsz kifejtjük.
Nem tettem bele kolbászt vagy füstölt húst, inkább sok-sok zöldséggel tettem tartalmassá, így könnyed , pikánsan savanykás és mégis laktató lett.
Hozzávalók:
1/2 kg fejteni való bab
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 liter húsleves
és egy kis füstölthúslé (ha van)
1 db paradicsom
3-4 Babérlevél
1 kk Majoranna
Só bors
petrezselyem
2 dl tejföl
2 ek liszt
2 ek Tokaji borecet
A babot kifejtjük, majd átmossuk. Egy lábosban kevés olajon üvegesre dinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, majd végül a fejtett babot.
Felöntjük 3 liter húsleves lével (Tipp: ha esetleg van még a fagyasztóban húsvétról eltett füstölt hús leve, akkor adjunk hozzá 1 dl-t). Egy darab paradicsomot meghámozunk és apró kockára vágva szintén a levesbe tesszük, hogy enyhén édeskés nyárias ízt adjon hozzá.
Sóval , borssal , babérlevéllel egy kis majoránnával ízesítjük és lassú tűzön kb. fél óra alatt puhára főzzük a zöldségeket.
A végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel és egy kis borecettel megbolondítjuk és egy percig összeforraljuk.
És ahogy a bablevesnél szokott lenni, másnapra talán még jobban összeérnek az ízei.
Szólj hozzá!
Címkék: leves bab sárgarépa
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek