2012.03.11. 08:18
Zellerpüré, krumplipüré helyett
A diabéteszesek már régóta tudják, hogy olyan ételeket válasszanak, amik nem emelik fel nagyon a vércukor szintet, ezért szükséges alacsony glikémiás indexű alapanyagokból összeállítani az ebédet. Nem csak a cukorbetegeknek , hanem az alacsony szénhidráttartalmú diétázóknak is javasol kipróbálni, hogy a krumplipürét simán helyettesíthetjük a zellerpürével.
A zellergumó amúgy is egy kicsit hanyagolt a magyar étkezésben. Nem csak húslevesbe jó, hanem salátákba és köretnek is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyókúrázóknak kötelező beépíteni a menübe. Ebben a receptben a tejszínben van a legtöbb kalória, de ettől lesz kellemesen selymes a mártás.
Diétásabb változatban a tejszín helyett a saját főzőlevével habarjuk be egy picit több citromlével. Egy merőkanállal lemerjük a levét és a turmixolás után a saját levével hígítjuk, ha szükséges. Kicsit savanykásabb mártás íze lesz.
A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert is.
A zeller kedvezően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is mint erős vizelethajtót tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, csökkenti a vércukorszintet is.Forrás: Mindmegette.hu
Hozzávalók 4 adagra:
1 nagy zellergumó
1 szál sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db húsleveskocka
csipet őrölt szerecsendió
csipet őrölt gyömbér
1 ek citromlé
120 ml főzőtejszín
egy kis csokor petrezselyem
A zellert meghámozzuk, feldaraboljuk és feltesszük főzni annyi vízben, hogy éppen ellepje.
Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát és a felkarikázott sárgarépát is.
Egy húsleves kockával, őrölt szerecsendióval és egy pici őrölt gyömbérrel ízesítjük a főzőlevet és fedő alatt puhára főzzük.
Leöntjük a levét és botmixxerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a főzőtejszínt , egy picike citromlevet és belekeverjük a petrezselyemzöldet.
Energiatartalom 1 adagra a tejszínes változatban:
151 kcal (Zsír 13 g, Szénhidrát 8 g, Fehérje 2 g)
Szólj hozzá!
Címkék: tejszín zeller
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek