2011.10.08. 14:46
Vörösboros chorizo húsgolyók
Azaz chorizo alaphúsból kevés zsiradékon készült fasírt golyók.
A chorizo a spanyol konyha egyik jellegzetes kolbászterméke , ízre hasonlít a magyar csabai kolbászra. Ahogy Magyarországon többféle képen készítik a kolbászt, úgy a spanyoloknál is ezer féle tuti chorizo recept található. Azért jellegzetes összetevői a darált sertéshús, sok fokhagyma és az őrölt pirospaprika (sőt előszeretettel használnak bele füstölt őrölt pirospaprikát) .
Érdekessége, hogy előszeretettel kevernek a kolbászhúsba alkoholos jellegű italokat, néha borecetet, száraz spanyol sherryt, vagy vörösbort.
A chorizo ízű húskeveréket meglehetősen egyszerű otthon is elkészíteni (sőt könnyebb mint a magyar fasirtot) és ízre hasonlít a hentesnél vásárolt sült kolbászra.
A húsgolyókat fogyaszthatjuk friss fehérkenyérrel, vagy paradicsomszósz alapú spagettivel, vagy akár salátával is.
Ma nálunk a család egyik fele fokhagymás- párolt spenótos- krémsajtos bucattinivel ette , a másik diétás szekció pedig kapros joghurtos öntetes salátával.
Hozzávalók:
1 kg darált sertéslapocka
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek édes fűszerpaprika
1 ek csípős fűszerpaprika
(ha van otthon füstölt pirospaprika, akkor nagyon illik hozzá)
1 ek őrölt kömény
1 ek chilipehely (ha még pikánsabbat szeretnénk)
0,5 dl vörösbor
1 ek só, bors
3-4 szál apróra vágott petrezselyemzöld
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, kis gombócokat formálunk belőle, majd vastag falú serpenyőben kevés olajon kisütjük.
(ilyen rövid, egymondatos recept leírást még sosem sikerült összehoznom)
Szólj hozzá!
Címkék: kolbász chili fűszerpaprika chorizo
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek