2010.08.07. 14:25
Töltött tintahal
Horvátországi nyaralások során az első este alig várom, hogy az étteremben kirendelhessem az egyik kedvenc menümet, töltött tintahalat mángoldos krumplival (Punyenye Lignye). Senjben a Potok nevű étteremben paradicsomos szósszal készítik és a tintahalakat sonkával és sajttal töltik meg , Sveti Jurajban a Mul nevű étteremben pedig inkább fehérboros szószban tálalják és rizses tintahalhússal töltik.
Hogy ne keljen még egy évet várni, megsütöttem a saját ízletes töltött tintahalamat. Kicsit pepecselős elkészíteni, de nem a sütés nehéz benne, hanem a tintahal pucolása és betöltése egyenként.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg tintahal (inkább 15 cm példányokat válasszunk, mert sütés közben összemegy)
20 dkg sonka
15 dkg juhsajt
1 fej vöröshagyma hagyma
1 fej fokhagyma
1 paradicsom
2 dl fehér bor
csipet chilipaprika
Előkészítés során nagyon fontos a tintahalak tisztítása:
Először kézzel letépjük a fejét, meghúzzuk s igyekezzünk vele kitépni a belső szerveit. A tintahal testet hátulról előre kinyomkodjuk mint egy fogkrémes tubust, ilyenkor távozik még belőle pár zselés anyag. Fontos, hogy eltávolítsuk a gerincét azt az átlátszó műanyag szerű lapocskát is.
A fejéről levágjuk a lábait és kivesszük a szájszervét, ami középen egy kerek kemény kis gömböcske.
Így készítjük a tölteléket:
Fél vöröshagymát apróra vágunk és 3 gerezd zúzott fokhagymával megdinszteljük. Beleöntjük egy tálba. Beletesszük az apróra darabolt a tintahal lábakat. Hozzáadunk még kockára vágott sonkát és az apróra reszelt juhsajtot. Petrezselyemmel ízesítjük. (Tipp: Sózni nem kell, mert a sonka és a tengeri herkentyű miatt elég sós lesz)
Kézzel betöltjük a tintahalakat, ne túl keményre, mert sülés közben összemegy és ha túl sok a töltelék, akkor szétdurran. A végét fogpiszkálóval zárjuk le.
Egy serpenyőben oliva olajat hevítünk és beletesszük a tintahalakat. Mindkét oldalukat addig sütjük, amíg kissé megpirul.
Utána átmenetileg kivesszük a tintahalakat és a visszamaradt olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagyma másik felét, 3-4 gerezd fokhagymát és 1 kockára vágott paradicsomot. Csilivel ízesítjük és visszatesszük a tintahal darabokat. Felöntjük 2 dl fehér borral és 15 percig lassú tűzön pároljuk.
Horvátoknál a helyiek inkább mángoldos krumplival (Blitva) fogyasztják, itthon most hagymás reszelt sült krumplival tálaltam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek