2012.03.25. 18:43
Szoljanka, az orosz uborkás marharagu leves
A scsi és a borscs mellett a szoljanka méltán az egyik leghíresebb orosz leves.
Izgalmas, tartalmas és mégis üdítő. Savanykás jellege miatt jó másnaposságra is.
Természetesen ahány ház annyi szokás, de azért van pár meglepő kötelező hozzávalója: sokféle hús (füstölthús, szalámi, virsli, marhahús vegyesen) , olivabogyó , kapribogyó, citrom és a tejföl.
Gyakran készítik erdei gombával is ezért most én is tettem a levesbe, hogy gazdagítsam.
Eredeti változatban, persze először külön elkészítik a marhahúslevest és utána adják hozzá a húslevest a pirított zöldségekhez, de én most a kompakt változatot készítettem el. Népszerű orosz recept variáció itt olvasható.
Hozzávalók:
20 dkg marhahús (marhafartő)
20 dkg füstölt főtt sonka
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
100 g szárított erdei gomba (persze lehet friss gombát is beletenni)
2 ek paradicsompüré
2 kk csípős parpikapüré (Erős Pista, vagy chilikrém)
3-4 levél babérlevél
1 db marhahúsleves kocka
1 ek szárított kapor (1 csokor kapor)
2 db krumpli
2 db paradicsom
5-10 csemege uborka
15 db olivabogyó (lehet zöld vagy fekete vagy vegyesen)
10-20 db kapribogyó
1 db citrom
só , bors
A szárított gombát 1 órára langyos vízbe áztatjuk.
Egy nagyobb lábosban kevés olajon hirtelen megpirítjuk a kis kockára vágott marhahúst, majd továbbpirítjuk a hagymával, a zúzott fokhagymával , a karikára vágott sárgarépával, a felpuhított szárított gombával. Hozzáadjuk a felkockázott főtt füstölt sonkát paradicsompürét és ízlés szerint egy kis csípős paprika krémet. Felöntjük vízzel és befűszerezzük húsleveskockával , babérlevéllel, kaporral, sóval és borssal. Forralás után lassú tűzön 1-1,5 órát főzzük, hogy a marhahús megpuhuljon.
Utána beletesszük a kis kockára vágott krumplit, a kockára vágott paradicsomot, a karikára vágott olajbogyót , a karikára vágott uborkát, a karikára vágott citromot , a kapribogyót, ráöntünk egy kis uborkalevet és együtt főzzük 10 percig. (Tipp: A legvégén még főzhetünk bele 1-2 karikára vágott virslit is)
A jó sűrű levest tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.
Szólj hozzá!
Címkék: gomba citrom uborka marhahús olajbogyó kapribogyó
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek