Horvátországi nyaralások során az első este alig várom, hogy az étteremben kirendelhessem az egyik kedvenc menümet,  töltött tintahalat mángoldos krumplival  (Punyenye Lignye). Senjben a Potok nevű étteremben paradicsomos szósszal készítik és a tintahalakat sonkával és sajttal töltik meg , Sveti Jurajban a Mul nevű étteremben pedig inkább fehérboros szószban tálalják és rizses tintahalhússal töltik.

Hogy ne keljen még egy évet várni, megsütöttem a saját ízletes töltött tintahalamat.  Kicsit pepecselős elkészíteni, de nem a sütés nehéz benne, hanem a tintahal pucolása és betöltése egyenként.

 

Hozzávalók 4 személyre: 

70 dkg tintahal (inkább 15 cm példányokat válasszunk, mert sütés közben összemegy)

20 dkg sonka

15 dkg juhsajt

1 fej vöröshagyma hagyma

1 fej fokhagyma

1 paradicsom

2 dl fehér bor

csipet chilipaprika

 

Előkészítés során nagyon fontos a tintahalak tisztítása:

Először kézzel letépjük a fejét, meghúzzuk s igyekezzünk vele kitépni a belső szerveit. A tintahal testet hátulról előre kinyomkodjuk mint egy fogkrémes tubust, ilyenkor távozik még belőle pár zselés anyag.  Fontos, hogy eltávolítsuk a gerincét azt az átlátszó műanyag szerű lapocskát is.

A fejéről levágjuk a lábait és kivesszük a szájszervét, ami középen egy kerek kemény kis gömböcske.

 

Így készítjük a tölteléket:

Fél vöröshagymát apróra vágunk és 3 gerezd zúzott  fokhagymával megdinszteljük. Beleöntjük egy tálba. Beletesszük az apróra darabolt a tintahal lábakat. Hozzáadunk még kockára vágott sonkát és az apróra reszelt juhsajtot.  Petrezselyemmel ízesítjük.  (Tipp: Sózni nem kell, mert a sonka és a tengeri herkentyű miatt elég sós lesz)

 

Kézzel betöltjük a tintahalakat, ne túl keményre, mert sülés közben összemegy és ha túl sok a töltelék, akkor szétdurran. A végét fogpiszkálóval zárjuk le.

 

Egy serpenyőben oliva olajat hevítünk és beletesszük a tintahalakat. Mindkét oldalukat addig sütjük, amíg kissé megpirul.

Utána átmenetileg kivesszük a tintahalakat és a visszamaradt olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagyma másik felét,  3-4 gerezd fokhagymát és 1 kockára vágott paradicsomot. Csilivel ízesítjük és visszatesszük a tintahal darabokat. Felöntjük 2 dl fehér borral és 15 percig lassú tűzön pároljuk.

 

Horvátoknál a helyiek inkább mángoldos krumplival (Blitva) fogyasztják, itthon most hagymás reszelt sült krumplival tálaltam. 

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr842205604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.08.07. 18:12:35

egyelőre maradok az evésnél, de ki tudja, lehet, hogy pár év múlva már én is megfőzöm :)

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.08.07. 19:06:06

@cérnácska: Én sem fogom minden hónapban elkészíteni, mert eléggé időigényes. Azért isteni finom lett.

aJeti 2010.08.10. 18:20:17

ez valami isteni lehet...
süti beállítások módosítása