2011.12.24. 15:17
Avokádós kölessaláta
Gyerekkoromban nem szerettem a kölest, de mostában már egyre gyakrabban fogyasztom. Persze így voltam a sörrel is.
A kölest elkészíthetjük édesen - hiszen 2011 ország tortája sárgabarack lekváros köles torta lett- és sósan köretnek akár a rizs helyett is. Most reggelire készítettem el joghurtos zöldséges salátába keverve.
A köles egyik legősibb gabona, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Különösen gazdag B vitaminokban , fluorban , foszforban, kovasavban, magnéziumban és káliumban.
A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. A kovasav miatt szépítő gabonának is nevezzük, mert fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. Magas rosttartalma miatt helyreállítja az emésztést.
Természetgyógyászok előszeretettel ajánlják a köles fogyasztását a szervezet lúgosítására.
És még egy jótékony hatásáról olvastam, hogy erős gyulladáscsökkentő és sérülések esetén rövidíti a regenerálódási időt.
Hozzávalók:
2 dl csésze köles
2 db paradicsom
1/2 édeskömény
1 szár zeller
1 szál újhagyma
1 szál sárgarépa
Öntethez:
1 dl joghurt
1 ek méz
1 csipet só
őrölt bors
A kölest 2,5 szeres vízmennyiségben lassú tűzön puhára főzzük és néha megkeverjük nehogy leégjen.
Egy salátástálban összekeverjük a kölest , a feldarabolt sárgarépát, paradicsomot, édesköményt, zellert és hagymát.
A vajpuha avokádót meghámozzuk, felkockázzuk és a beleforgatjuk a salátába.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük és a salátára öntjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek