Andalúz konyha egyik jellemző tapas étele a Tortilla de Camarones. A camarones valójában nagyon aprócska krill rákot jelent, ahogy Cádiz tartományban nevezik. Az igazi autentikus konyhában a frissen fogott camarones rákocskákat egészben pucolás és előfőzés nélkül még élve(!) keverik a palacsinta tésztába és úgy sütik ki a forró olajban. (Spanyol tortilla de camarones video itt- 50 sec-nél ugrálnak a tálban a rákocskák)
Mivel itthon nehéz beszerezni az élő apró rákokat, ezért mirelit tisztított rákot kevertem a tésztába.
A tortilla tészta másik fontos alkotóeleme a csicseriborsó liszt. Ha nagyon lágy palacsinta tésztát keverünk, akkor inkább vékony fodros lepényeket készíthetünk, de én egy kicsit sűrűbb tésztás változatot kedvelem, amely állaga hasonlít egy kicsit a tócsnihoz.
Érdemes igazi andalúz olivaolajban kisütni, bármi más olaj helyett, mert a recept így adja ki a finom ízét.
 
Hozzávalók:
10 dkg búzaliszt
10 dkg csicseriborsó liszt
20 dkg apró rák
2 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
só, (ízlés szerint 1 gerezd fokhagyma, 1 kk édes pirospaprika)
4 -6 dl víz
2 ek olvasztott vaj
Oliva de oro olivaolaj a sütéshez
 
A lisztet egy tálba tesszük és a vizet folyamatosan adagolva kikeverjük sűrű palacsintatészta szerű masszává. Hozzáadjuk a az apróra vágott újhagymát és a rákot.(Tipp: eredeti recept nem írja, de egy kis fokhagyma remekül illik a rákhúshoz). Belekeverjük az olvasztott vajat.
Ízesítjük sóval, piros paprikával.
Egy serpenyőben ujjnyi olivaolajat melegítünk közepesen forróra. (Tipp: ez a recept eredeti spanyol olivaolajjal lesz olyan finom)
Egy kisebb merőkanállal belemerjük a rákos palacsinta tésztát , hagyjuk szétterülni és lassú tűzön sütjük ki mindkét oldalát, hogy szép egyenletes aranybarna legyen és ne égjen meg. Akkor fordítjuk meg, ha már a széle kicsit megbarnult.
Ha megsült, akkor lecsepegtetjük és papírtörlőre szedjük, hogy felszívjuk a felesleges olajat.

 

 

 http://www.extenda.hu/andaluz-elmeny-receptverseny

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr902852145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása