Tavaszi zsenge karalábét nem is lehet már ennél gazdagabb ízvilágban elkészíteni. Van benne füstölt hús, fűszeres darálthús, árpagyöngy (gersli), zsenge zöld karalábélevelek, sok-sok tejföl, feta sajt és füstölt sajt.
A rakott egytálételek elkészítése kicsit macerás, de megéri a harmonikus ízek miatt, pláne ha van otthon egy kis főtt füstölt sonka (de jó helyette sonka vagy tarja is).
A gersli persze helyettesíthető sima rizzsel is, csak nálam rizsmentes diéta van és egyébként is annyira unom már a rizst, hogy folyamatosan kísérletezem a gersli- hajdina- köles beépítésével az étrendünkbe. Az ihletet a jól bevált rakott kelkáposzta receptem adta. 

Hozzávalók 6 főre:
6 db zsenge zöld karalábé
1 pohár árpagyöngy
2,5 pohár víz
30 dkg darált sertéshús (vagy pulyka)
30 dkg főtt füstölt sonka  (vagy sonka, vagy tarja)
1 fej vöröshagyma
1/2 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kk cayenne bors
1 kk piros fűszerpaprika
1 kk szárított kapor
10 dkg feta sajt
15 dkg füstölt trapista
400 ml tejföl
Só, bors

1. A karalábét megpucoljuk és fél cm vastag szeletekre vágjuk. A karalábék középső zsenge leveleit kiválogatjuk és vékony csíkokra vágjuk. Majd a karalábé szeleteket 1kk sóval és 1 kk cukorral ízesített lobogó forró vízben 5 perc alatt előfőzzük. Leszűrjük és kissé lehűtjük, hogy kézzel  is tudjunk vele dolgozni. A karalábét 3 felé osztjuk , mert majd kell egy réteg a tepsi aljára , a közepére és a tetejére.

2. Az árpagyöngyöt 2,5 -szeres mennyiségű vízben lassú tűzön kb. 12 perc alatt megfőzzük, sózzuk és közben belekeverjük a karalábéleveleket.

3. A hagymákat kevés olajon (Egészség tipp: kókuszzsíron) megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Fehéredésig pirítjuk , közben megfűszerezzük sóval , borssal, cayenne borssal , szárított kaporral és a színe miatt egy kis fűszerpaprikával. Enyhébb lángon 10 percig pároljuk.

4. A feta sajtot és a füstölt trapistát lereszeljük és összekeverjük.

5. A főtt füstölt sonkát feldaraboljuk.

6. Egy közepes méretű tepsit  (24 x 36 cm) kivajazunk és szépen belefektetünk egy sor karalábé szeletet, a szétoszlatjuk a tetején a darált hús felét, a füstölt hús felét, a zöldlevelekkel gazdagított árpagyöngy felét, megszórjuk a reszelt sajt harmadával és megkenjük a tejföl harmadával. 
Majd még egy réteg karalábé jön, rá a darált hús másik fele, a füstölt hús másik fele, az árpagyöngy másik fele, harmad reszelt sajt és harmad tejföl. A tetejét beborítjuk karalábé szeletekkel, sajttal és tejföllel.
Előmelegített sütőben 180 C fokon kb 30 percig sütjük, hogy a sajt szép aranyszínű legyen a tetején. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr24323854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.03.19. 10:23:48

hova lett amit írtam??

Patricius Winery 2012.03.21. 12:02:38

Kedves Gasztroblogger!

Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztod a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
• ízvilágában legyen az adott borhoz illő
• legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
• szezonális hozzávalókat is használj

Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
• Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

• Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

• Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

• Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!

Versenyhetek Borok
Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz
Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz

Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes
Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház
süti beállítások módosítása