Ínycsiklandozó fogás az illatos rozmaringos porhanyós hús  és a sütőben karamellesre sült édeskés körte penészes kék sajttal bolondítva.
A húst olyan omlós lesz , hogy szinte elolvad a szájban miközben körte enyhén roppanós,  az olvadt  folyós  roquefort pedig  karcosan kenegeti a nyelvünket.
Extra köretként én még zellerpürét szolgáltam föl mellé.

Diétás változatban, persze a zsírosabb sertés tarja helyett készíthetjük pulyka mellből vagy akár csirke combból is.

Hozzávalók 6 személyre
Sült tarjához
1, 2 kg csontozott szeletelt sertéstarja
2 db vöröshagyma
2 szál rozmaring
4 gerezd fokhagyma
1 ek kókuszzsír (vagy olaj)
őrölt kömény
2 szál rozmaring
só, bors

Körtéhez
6 db körte
10 dkg roquefort sajt
só, őrölt színes bors

A tarját felszeleteljük és egy picikét kiklopfoljuk. Befűszerezzük sóval, borssal zúzott fokhagymával és egy kis őrölt köménnyel.
Egy nagyobb serpenyőben 1 evőkanál kókuszzsíron a tarják mindkét oldalát 2-2 percig erős tűzön pirítjuk, majd felöntjük fél pohár vízzel.  Mellétesszük a nagy darabokra vágott vöröshagymát és rádobunk 2 ágacska rozmaringot. Kis lángra kapcsolva fedő alatt puhára pároljuk kb. 80 percig  (Tipp:  a hosszú ideig tartó alacsony hőfokozaton történő sütés során lesz a hús  olyan omlós, hogy szétomlik a szájban). Ha megpuhult, akkor visszaállítjuk a lángot erős fokozatra és zsírjára sütjük, azaz elpárologtatjuk alóla a pecsenyelét.

Amíg puhul a hús, a körtéket  meghámozzuk, hosszában felvágjuk és egy jénai tálba terítjük. Kicsit megsózzuk és sok-sok frissen őrölt borssal fűszerezzük. (Tipp: remekül illik hozzá a rózsabors is). Előmelegített 200C fokos sütőben sütjük kb. 30 percig, amíg a körte széle kicsit karamellizálódik, majd kivesszük a tepsit és a körték  tetejére morzsoljuk a roquefort sajtot. Visszatesszük a sütőbe további 10 percre, hogy a sajt ráolvadjon. 
 

Energiatartalom 1 adagra (sertéstarja és körtés köret)
588 kcal (Zsír 29g, Szénhidrát 19 g, Fehérje57 g)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr644308121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása