2012.03.10. 18:09
Rozmaringos tarja roquefortos körtével
Ínycsiklandozó fogás az illatos rozmaringos porhanyós hús és a sütőben karamellesre sült édeskés körte penészes kék sajttal bolondítva.
A húst olyan omlós lesz , hogy szinte elolvad a szájban miközben körte enyhén roppanós, az olvadt folyós roquefort pedig karcosan kenegeti a nyelvünket.
Extra köretként én még zellerpürét szolgáltam föl mellé.
Diétás változatban, persze a zsírosabb sertés tarja helyett készíthetjük pulyka mellből vagy akár csirke combból is.
Hozzávalók 6 személyre
Sült tarjához
1, 2 kg csontozott szeletelt sertéstarja
2 db vöröshagyma
2 szál rozmaring
4 gerezd fokhagyma
1 ek kókuszzsír (vagy olaj)
őrölt kömény
2 szál rozmaring
só, bors
Körtéhez
6 db körte
10 dkg roquefort sajt
só, őrölt színes bors
A tarját felszeleteljük és egy picikét kiklopfoljuk. Befűszerezzük sóval, borssal zúzott fokhagymával és egy kis őrölt köménnyel.
Egy nagyobb serpenyőben 1 evőkanál kókuszzsíron a tarják mindkét oldalát 2-2 percig erős tűzön pirítjuk, majd felöntjük fél pohár vízzel. Mellétesszük a nagy darabokra vágott vöröshagymát és rádobunk 2 ágacska rozmaringot. Kis lángra kapcsolva fedő alatt puhára pároljuk kb. 80 percig (Tipp: a hosszú ideig tartó alacsony hőfokozaton történő sütés során lesz a hús olyan omlós, hogy szétomlik a szájban). Ha megpuhult, akkor visszaállítjuk a lángot erős fokozatra és zsírjára sütjük, azaz elpárologtatjuk alóla a pecsenyelét.
Amíg puhul a hús, a körtéket meghámozzuk, hosszában felvágjuk és egy jénai tálba terítjük. Kicsit megsózzuk és sok-sok frissen őrölt borssal fűszerezzük. (Tipp: remekül illik hozzá a rózsabors is). Előmelegített 200C fokos sütőben sütjük kb. 30 percig, amíg a körte széle kicsit karamellizálódik, majd kivesszük a tepsit és a körték tetejére morzsoljuk a roquefort sajtot. Visszatesszük a sütőbe további 10 percre, hogy a sajt ráolvadjon.
Energiatartalom 1 adagra (sertéstarja és körtés köret)
588 kcal (Zsír 29g, Szénhidrát 19 g, Fehérje57 g)
Szólj hozzá!
Címkék: körte rozmaring tarja roquefort
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek