IMG_2580.JPGNálunk a karácsony elmaradhatatlan előétele az avokádós ráksaláta. Villámgyorsan elkészíthető és méltó dísze az ünnepi asztalnak. De ne gondoljátok, hogy csak ünnepnapra való menü! Sima hétköznapokra is remek saláta készíthető az avokádóból. Kicsit pénztárcakímélőbb változata, ha a rákok helyett szurimiből (ún. rákhúsimitásióból készítjük ), amiről már írtam itt:  http://mindenkaja.blog.hu/2010/05/06/avokados_raksalata_egyszerubben

Most pedig az ünnepi avokádós ráksaláta recept leírása következik:

Hozzávalók:
2 db avokádó
25 dkg előfőzött rózsaszín rákhús  (lehet mirelit is)
fél  citrom leve
5 dkg majonéz
1 ek mustár
2cl konyak
3 szál petrezselyem  (vagy 2 ek szárított petrezselyem)
3 levél bazsalikom  (vagy 1 ek szárított bazsalikom)
1-2 kk chilipehely- izlés szerint
só, frissen őrölt bors

A mirelit rákokat kiolvasztjuk.
Avokádót kettévágjuk és kiemeljük a magját. Kialakítjuk a saláta csónakokat, úgyhogy kicsit  óvatosan kivájjuk az avokádó húsát, hogy maradjon még egy fél centiméteres pereme . Egy picit levágunk a talpából, hogy könnyebben megálljanak a csónakok.  (TIPP: felszolgálhatjuk sima salátás tálkákban is, akkor az egész avokádót megpucoljuk és felszeleteljük)
Az avokádó húsát egy turmixgépbe tesszük, rácsurgatjuk a citrom levét, majd hozzáadjuk a majonézt, egy pici mustárt és a konyakot (!). Megfűszerezzük sóval, őrölt borssal és chilipehellyel.
Turmixgépben teljesen krémes állagúra pürésítjük.

A petrezselymet és bazsalikomot apróra vágjuk és a zöld krémbe szórjuk.  Pár darab rákot félreteszünk a tetejére díszítésnek, a többit pedig belekeverjük az avokádó mártásba  és nagy mozdulatokkal összeforgatjuk.
A salátát visszatöltjük az avokadó csónakokba és citromgerezddel és pirítós kenyérrel tálaljuk.IMG_2575.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr843494859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbychef · http://hobbychef/blog.hu 2011.12.25. 20:48:54

Az avokádós ráksaláta a kedvencem, én is tettem fel róla bejegyzést. A Tied is nagyon guszta. Igazad van, nem csak Karácsonykor fogyasztható.
De azért: Boldog Karácsonyt!

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.12.26. 08:59:19

@Hobbychef: Boldog és finomságokkal teli karácsonyt!

Ann1294 2012.01.22. 16:36:54

En eddig nem tudtam mit csinaljak az avokadobol. Vettem, probaltam megpucole es megenni mint egy gyumolcsot, de olyan semilyen ize volt, finom foleg nem. Ki fogom probalni, megigerem.
süti beállítások módosítása