Rigattoni a la Puttanesca, azaz magyarul csőtészta utcalány módra. A vicces név mögött finom pikáns paradicsomos mártás rejlik. A Puttanesca elnevezésre több magyarázat létezik, de a legnépszerűbb változata, hogy a XX. Század elején az örömlányok két "menet" között ezt a gyorsan és olcsón elkészíthető szószt tették a tésztájukra, hogy újra erőre kapjanak.
A tipikus dél-olaszországi mártás jellegzetes összetevői: a szardella (más néven ajóka , anchovi vagy ringli) , petrezselyem , bazsalikom, csípős chili paprika, olivabogyó és kapribogyó. Főleg spagettire teszik, de nem szentségtörés más tésztafajtákkal fogyasztani.
Azt már tudjuk, hogy a friss házi tészta sokkal finomabb tud lenni, mint a bolti száraztészta. De vajon hogy kell bonyolultabb formájú tésztákat pl. csavart fusili, csöves rigattoni, vagy üreges bucattinit készíteni? Először is kell hozzá liszt, tojás és egy jóféle tésztanyomó gép. Nemrég szereztem be én is a Regina márkájú tésztagépet, melyet most avattunk föl.

A házi tészta elkészítésétől már írtam régebben itt. A házi tészta gyúrása és nyújtása nem túl bonyolult művelet, pllána ha rendelkezünk robotgéppel. A sima tészanyújtó gép segítségével már nagyon finom szélesmetéltet készítettem. (részletes leirása itt: Fetuccine mángolddal és dióval) . De most egy másik tésztanyomó gép segítségével formáltuk csöves alakúra.

A Regina tésztanyomó gép beszerzési lelőhelyei:
http://www.olcsoedeny.hu/tesztagep/
http://www.stahldirekt.hu/index.nof?nyelvid=1&cid=109&nyelvid=1&k1=70&k2=36&k3=49

Azt hittem könnyebben megbirkózom vele, de nagyon jól jött még pár segítő gyerekkéz. Tésztát betölteni, kart tekerni, kijövő tésztát levágni és lisztes deszkán rendezgetni, hogy össze ne ragadjon. Eltartott egy darabig amíg elsajátítottuk a gyors és gördülékeny technikát, de a végére belejöttünk. Egy tálcán elrendezgettük a tésztákat, hogy kb 1 órát szikkadjon és csak azután főztük ki, miután kész lett a Puttanesca feltét, mert a friss tésztát gyorsan megfő.

 

 

Puttanesca szósz hozzávalók:
0,5 dl oliva olaj
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
6 db paradicsom
1 szál bazsalikom
1 ek chili pehely
1 ek olasz fűszerkeverék
2 ek sűrített paradicsom
4 db kis szardella, ajóka, ringli hal konzervből (vagy 1 ek szardellapaszta)
5 dkg magozott olajbogyó
5 dkg kapribogyó
5 dkg chili paprika (piri-piri)
Só, bors

Vastag falú serpenyőben felforrósítjuk az olivaolajat. Beletesszük az apróra vágott újhagymát és a fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot , a chili paprikát és az olasz fűszerkeveréket, hogy jól kioldódjanak az olajban az ízek. Hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és mérsékelt tűzön lassan kb. 15 percig főzzük, hogy a paradicsom kicsit besűrűsödjön. (Tipp: Én szoktam még egy kis sűrített paradicsommal ízesíteni és 1 ek cukrot is adok hozzá, hogy kihozza paradicsom édeskés zamatát) 
Majd beletesszük a szardella halacskát, ami finom krémes , füstös, jellegzetest ízt kölcsönöz a mártásnak. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a karikára vágott olajbogyót, a kapribogyót és igény szerint a piri-piri chili paprikát (Tipp: nagyon finom a spanyol piri-piri elnevezésű apró konzerv chili paprika, nálunk új kedvenc a háztartásban ) Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd a kifőtt leszűrt tésztára öntjük.
Reszelt vagy szeletelt parmezánnal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr73185562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása