A mángold zöld leveles növény és íze miatt hajlamosak vagyunk összekeverni a spenóttal, de meglepő módon legközelebbi rokona a cékla és a takarmányrépa.
Igen értékes zöldségnövény, sok K vitamint, karotint, cukrot, pektint és szerves savakat tartalmaz. Kevés energiatartalma magas rosttartalommal párosul, ezért ideális fogyókúrás élelmiszer is.
Zöld levelének felhasználása hasonlít a spenótéhoz. Lehet belőle krémlevest, főzeléket készíteni vagy olaszos tésztákat. A horvátoknál tengeri fogások mellé isteni köret a párolt mángoldos hagymás főtt krumpli.
Vastag húsos szárának felhasználása pedig hasonlít a rebarbarához, vagy a kínai kelhez. Tehetjük salátába is, de a szárát ajánlott előtte forró vízben 1 percig főzni, hogy megpuhuljon.
Ma olasz tésztás változatát készítettem el igazi házilag készített szélesmetélt, azaz fettuccine tésztával.
A fehérborban párolt mángoldos ragu illő kiegészítői a finom sült erdélyi szalonna, a pirított diót és a feta sajt.
Vegetáriánusoknak is ajánlom a receptet, csak a szalonna elhagyásával.
 
Hozzávalók:
50 dkg házi készítésű fettuccine (szélesmetélt) vagy jó minőségű bolti olasz tészta
4 nagy levél mángold
10 dkg húsos erdélyi szalonna (vagy bacon)
2 ek vaj
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl száraz fehérbor
10 dkg feta sajt
1 marék dió
Őrölt bors
 
 
A diót éles késsel kicsit összevágjuk, majd olaj nélküli serpenyőben 2 percig pirítjuk. Ha már kioldódott egy kicsit a dióolaj illata, akkor gyorsan kiöntjük a serpenyőből egy tálra, mert különben hamar odaég.
A mángold levelekről levágjuk a vastag fehér szárrészét, mert most csak a sötétzöld leveleket használjuk föl.
Feltesszük főzni a tésztát egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben, addig elkészítjük a mángoldos ragut.
Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott szalonnát, hogy egy kicsit megpiruljon. Azután hozzátesszük a felaprított újhagymát, a fokhagymát és ha megpuhult a hagyma akkor a laskára vágott mángold leveleket is. Ha összefonnyadt a mángold, akkor ráöntjük a bort és fedő alatt pároljuk 5-6 percig.
A végén belemorzsoljuk a feta sajtot, belekeverjük a pirított diót és összeforgatjuk, hogy a fehér feta krémesen keveredjen el a sötétzöld levelekkel. Sózni szinte nem is kell az ételt a szalonna és feta miatt, de a végén érdemes frissen őrölt borssal megszórni.
Ha leszűrjük a tésztát, akkor nem kell lemosni vízzel, csak tegyük vissza a főzőedénybe.
Egy tálra szedjük a kifőtt tésztát és a tetejére halmozzuk a mángoldos krémes feltétet. Könnyed fehér vagy rozé borral kisérjük.
 
Variáció: Feta sajt helyett készíthetjük tejszínnel is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr983114429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása