Akár beletartozik a klasszikus rizottó recept szerint a bor a rizs felöntő levébe akár nem, én mindig öntök pár deci bort bele. Most nagyon finom Duzsi féle Szekszárdi 2010-es friss Rosé-t használtam.
Igazi piros -fehér -zöld recept lett belőle: Zöld a spárga és az újhagyma, fehér a rizs és a parmezán és piros a harsogóan élénk színű rosé bor hozzá.
 
 
 
 
 
 
 

  

Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga
20 dkg Arborio rizs (rizottóhoz való rizs)
0,2 dl oliva olaj
2 szál újhagyma vagy mogyoróhagyma
1 liter húsleves alaplé (lehet kockából is vagy vegásoknak zöldségalaplével)
2,5 dl Rosé bor
20 dkg parmezán sajt
5 dkg vaj
1 ek citrom leve
fél csokor petrezselyemzöld
Őrölt bors
 
 
A spárga szárazabb végét letörtjük, a többit felszeleteljük 2-3 cm-es darabokra és egy kis lábosban külön föltesszük főzni kb 10 percre egy kis cukorral egy csipet sóval és egy kiskanál citromlével.
Egy másik nagyobb lábosban oliva olajat hevítünk és megfuttatjuk rajta a felszeletelt újhagymát. Rádobjuk a rizst és egy kicsit együtt pirítjuk, majd apránként felöntjük a húsleves lével. Kicsi adagokban hígítjuk és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főzzük. Félidőben belekeverjük a rozét is , hogy a rizsszemek magukba tudják szívni a bor zamatát. Nem nagyon kell sózni, ha az alaplé már sózott.
Ha kész a spárga, akkor finoman leszűrjük nehogy összetörjük és a spárgafejeket óvatosan félretesszük.
Ha megfőtt a rizs, akkor belekeverjük még az apróra vágott petrezselymet, a vajat, a reszelt parmezánt és a spárgát. Óvatosan átforgatjuk, hogy összeérjenek az ízek és a végén rakjuk rá a spárgafejeket. Megszórjuk őrölt borssal és frissen melegen tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr852958972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása