A finom menzás paradicsomos húsgombócot kívántuk meg és ennek készítettem egy kicsit szofisztikáltabb de hagyományokat őrző változatát. Gyerekkoromban nem is tudtam, hogy a zöldségesnél kapható TV paprika valójában a "Tölteni Való " paprikát jelenti. :)
Nálunk a töltött paprikába mindig kerül sima húsgombóc is azok kedvéért, akiknek nem ízlik a paprikás változat. Valamint a paradicsompürébe is teszek egy kis hagymát nem csak a töltelékbe.
 
 
Hozzávalók:
6 db tölteni való paprika (TV paprika)
40 dkg darált hús
1,5 dl rizs (általában pohárral mérem ki)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 szál zeller vagy 1 csokor zellerlevél
1 liter paradicsomlé
2 ek bio-vegeta
1 kk szerecsendió
1 ek piros paprika
Só, bors
cukor
 
 
A rizst félig előfőzzük oly módon, hogy egy kis zsiradékon történő megfuttatás után 1 pohár vízzel felöntjük és alacsony tűzön addig főzzük amíg a leve elfő. (Tipp: lehet előfőzött zacskós rizst is használni, de sima nyers rizst is tölthetünk a paprikába, csak akkor tovább kell főzni a gombócokat. )
A hagymát felkockázzuk és a zúzott fokhagymával együtt egy kicsit külön serpenyőben kevés olajon megpároljuk. A megpuhult hagyma felét a darált húshoz keverjük a másik felét pedig a paradicsomos alapba tesszük.
Egy tálba tesszük a darált húst, majd fokozatosan összekeverjük az előfőzött rizzsel, a megpárolt hagymával , belekeverünk 1 tojást és beízesítjük egy kis sóval, borssal, szerecsendióval és ízlés szerint piros paprikával.
Közben egy nagyobb lábosban feltesszük forrni a paradicsomlét amíg elkészítjük a töltött paprikákat. (Tipp: én általában olasz konzerv paradicsomlevet használok, melynek kevésbé savanykás az íze, de sima higított paradicsompürével is jó)
Közben hozzáadjuk a párolt hagymával és fokhagymával, beízesítjük egy kis bio-vegetával, pici sóval, 2 ek cukorral (Tipp: a cukor elveszi a paradicsom savasságát) és beletesszük a zeller szárat vagy zeller levelet is.
A paprikák száras csumáját kivágjuk és magját kiszedjük. Lazán egy evőkanállal beletöltjük a húsos masszát, de ne tömjük túl, mert a rizs még dagadni fog és nehogy szétrepessze a paprikákat.
Majd belehelyezzük a paprikákat a forró paradicsomlébe és 5 perc múlva a maradék húsból készített gombócokat is belehelyezzük.
Fedő alatt lassú tűzön 15 percig főzzük. Eztán kiszedjük a gombócokat egy tálra, hogy besűrítsük a paradicsom levet. Ilyenkor érdemes már eltávolítani a zellerszárat. Kevés olajon 1 evőkanál lisztet pirítunk, hozzá szedünk egy kis paradicsomlevet és szép simára keverjük. Majd beleöntjük a paradicsomfőzelékbe és elkeverjük. Visszahelyezzük a töltött paprikákat és a gombócokat és összeforraljuk.
Ha elforrná a levét , akkor kevés vízzel pótolhatjuk.
Főleg melegen tálaljuk főtt krumpli körettel, nálunk nagy sikere van a hideg töltött paprikának kukorica lisztből készült kenyérrel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr22812324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása