Odavagyok az erdei gombáért. Abszolút kedvencem a ragacsos nyálkás vargánya, de azért nem vetem meg a többi karakteres gombafajt sem. Most van a gombász szezon, ezért hétvégén sikerült friss vargányát és rókagombát beszereznem. A rókagomba kissé fűszeres borsos ízű ezért kiválóan alkalmas tejszínes gomba mártáshoz, rizottóhoz vagy vadak mellé köretnek.
Nagyon finom rizottót készítettem belőle. A rizottó készítése nem is ördöngösség, csak pár alapszabályt kell betartani:
- Nem mindegy, hogy milyen rizst használunk. Kicsi kerek szemű rizst érdemes venni, amelyik nedvesség hatására jó szaftos és ragadós lesz. Általában hipermarketekben kapható a Gaillo márkájú rizottó rizs, de kipróbáltam már kék SOS rizsből is jól sikerült.
 
- Folyamatosan kis lángon kell kevergetni és lassan adagolni hozzá a folyadékot, különben nem lesz megfelelően krémes a rizottó
 
Hozzávalók:
2 dl pohár rizs (kb. 15 dkg rizs)
25 dkg rókagomba (vagy más erdei gomba)
3 dkg vaj
1 szál póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
1,5 liter tyúkhúsleves
1 dl tejszín
2 marék mandula forgács
7 dkg parmezán sajt
1 szál kakukkfű
1 szál rozmaring
1 csokor petrezselyem
Tengeri só
Őrölt bors
 
A gombát megmossuk és feldaraboljuk, hogy nagyon kevés ideig érje a víz, mert különben hamar elveszíti az ízét. A póréhagymát felkarikázzuk és a fokhagymát apróra vágjuk.
Vastag falú edényben (Tipp: legjobb az öntöttvas lábos) megolvasztjuk a vaj felét és megpároljuk rajta a pórét és a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen. Hozzáadjuk a száraz rizst és egy picit felhevítjük, hogy kicsit kifehéredjen. Eztán ráöntjük a bort, hogy a rizs jól magába szívja a zamatát.
Most kezdődhet a kavargatás és a húsleves adagolása.
Közben befűszerezzük sóval és borssal (Tipp: tengeri sóval és frissen őrölt borssal még ízletesebb és autentikusabb) kakukkfűvel és rozmaringgal.
Ha már elkezdett puhulni rizs, akkor rátesszük a gombát és a mandulaforgácsot. Kb húsz perc alatt megpuhul a rizs és a gomba is.
Egy kicsi tejszint adunk hozzá és belekeverjük a vaj másik felét is. A legvégén hozzáadjuk a petrezselymet és reszelt parmezánnal tálaljuk.
A forró rizsre ráolvad a parmezán és beleforgatva még ízletesebb lesz.
Olasz kaja révén finom gyümölcsös zamatú száraz Olaszrizlinggel fogyasztottuk.

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr172133388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása