2010.07.04. 12:58
Vichyssoise leves
A Vichissoise (ejtsd: visiszoáz) hidegen tálalt francia krumplis hagymás krémleves. Neve a francia Vichy nevű városkától ered, ahonnan Louis Diat a new yorki Ritz szálló séfje származott. Ő vette fel a menüre először nagymamája hideg krémlevesét.
A recept ötletét pedig A. Bourdain- Francia bisztrókonyha könyvéből vettem, ami mostanában nálam alap szakácskönyvvé lépett elő.
Egyszerű elkészíteni és minél többet áll és összeérnek az ízek, annál finomabb lesz.
Hozzávalók:
4 db póréhagyma karikára vágva
7 dkg vaj
30 dkg krumpli kockázva
7 dl csirke alaplé
3 dl tejszín
Szerecsendió
Só , bors
Vastag falú lábosban vajat megolvasztjuk majd hozzáadjuk a póréhagymát és 5 percig pároljuk vigyázva, hogy ne égjen meg. Rádobjuk a krumpli kockákat és egy kicsit összeforgatjuk, majd felöntjük a csirke alap lével (TIPP: tyúkhúsleves kockával és vízzel pótolhatjuk ). Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük.
Felforraljuk, majd a csökkentve a lángot, lassú tűzön puhára főzzük. Eztán botmixerrel pürésítjük majd belekeverjük a tejszínt is. Tejszínnel még egy kicsit főzzük, majd áttöltjük egy vékonyabb falú edénybe amiben jól le tudjuk hűteni.
Amint kihűlt tegyük be a hűtőbe egy fél napra. Jégbehűtve sajtos tallérokkal tálaltam.
Szólj hozzá!
Címkék: krumpli hideg tejszín póréhagyma
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek