IMG_3998_blog.JPG

Meleg őszi napsütéses időben, amikor a fák sárgás- vöröses fényben játszanak egy porhanyósan puhára sütött kacsamellhez igazán illik a fűszeres chilis szilva chutney.
A Chutney (ejtsd: csátni) indiai eredetű zöldségekből vagy gyümölcsökből készült, jellemzően erős fűszerezésű mártás. Krisna hívőktől tanultam, hogy „a jó chutney annyira erős, hogy nem lehet megenni, de annyira édes, hogy nem lehet ott hagyni”. Az ayurvédikus gasztronómia szerint a csípős ételek tüzet és szenvedélyt adnak a testnek.

Nem kell megijedni a kacsa sütésétől, szerintem kacsa mellet könnyebb sütni mint egy rántott húst. Ha megvan a tuti technika, akkor nagyon hamar elkészül és biztosan puha is lesz. 

Hozzávalók 4 főre:
2 egész kacsamell
50 dkg szilva
só,(rózsa) bors
gyömbérpor, szerecsendió, fahéj,
2 kk őrölt chili paprika
3 -5 evőkanál cukor

 A kacsamell húsos részét sózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal (tipp: a rózsabors remekül illik a kacsához). A bőrös felét éles késsel bevagdaljuk rombuszosra. Egy meleg, de nem túl forró serpenyőben nagyon kevés olajon először a kacsa bőrös felével lefelé sütjük 6-8 percig, majd megfordítjuk és a húsos felével sütjük 4 percig. Ne szurkáljuk a húst, mert akkor távozik belőle az értékes húslé és kiszárad! Ne ijedjünk meg, hogy ennyi idő alatt rengeteg zsírt enged ki magából és kb. a felére összemennek a mell szeletek.  Közben a sütőt előmelegítjük 120C fokra és egy kis tepsibe helyezzük be az  elősütött kacsákat csak 8 percre .  Ezután kivesszük a sütőből és alufóliával letakarjuk a húst, hogy még a húslé belül magában forrjon. 6-8 perc múlva tálalhatjuk. Ez összesen 25 perc a pihentetéssel együtt.

Krumplipürével, narancs- mangó vagy szilva chutney-val a legfinomabb.

kacsa_m1.png

 Szilva chutney

A szilvákat kimagozzuk negyedekbe vágjuk és egy kis lábosban feltesszük főni.  Megszórjuk a chilivel , egy kis őrölt gömbérrel, őrölt szerecsendióval (tipp: a frissen reszelt szerecsendió sokkal jobb aromát ad az ételnek) és ízlés szerint egy kis fahéjjal is. Kb. fél órát rotyogtatjuk közepes lángon, hogy a szilva magától megpuhuljon és félig lekvár, félig darabos állagú legyen. A végén belekeverjük a cukrot, egy picit összeforraljuk és kis tálkákban kínáljuk.

Nagyon jó köret sült húsokhoz, vagy mártogathatunk bele tempurában sült zöldéségeket, vagy indiai pakora (szintén lisztben rántott) zöldségeket.szilva_m1.png

Indiai pakora zöldségekről egy jó videó itt látható:

http://www.manjulaskitchen.com/2007/02/19/vegetable-pakora/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr264864431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóra ALDI Háziasszony · http://www.facebook.com/noraALDIhaziasszony 2012.10.25. 09:49:46

Gyönyörű szép roséra készült el a kacsamell, gratulálok, a chutney pedig egy külön posztot is megérdemelne :)

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.10.25. 13:43:30

Szerintem felesleges az olaj. En ugy tanultam, hogy az elokeszitett kacsamellet hideg serpenyobe teszem bele, igy szep lassan kienged a zsirja, es abban sul meg a kacsa, es igy kevesbe zsugorodik ossze. De ez termeszetesen csak technikai kerdes, a kepeket elnezve gyonyoruen megsult az a kacsamell.

némafilm 2012.10.25. 14:21:03

"kacsa mellett könnyebb sütni":D

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.10.26. 13:24:04

@Remegő kezű agysebész: legközelebb kipróbálom olaj nélkül is :-)
@némafilm: köszi, javitom is. :-)

Tina Recept 2013.07.03. 14:27:58

Helló,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Szintén hozzácsatolhatod a te blogodat is. Mi lemásoljuk a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segitségével, majd a recept klikkelése után átirányitja őket a te blogodra. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velem kapcsolatba, szivesen segítek bármivel.

Üdvözlettel,
Zsoldos Tünde
tunde.zsoldosova@203webgroup.es

Wulfie 2019.05.14. 14:02:26

Nagyon jól néz ki az étel. Mindenképpen megcsinálom, ha végre lesz szabadnapom www.ujsagomat.hu/spar/hetvegi-szuperakcio-pentektol-10-05-2019/ megnéztem ,hogy hol akciósak az alapanyagok
süti beállítások módosítása