2012.02.26. 17:34
Sárgabarackos túrós kölessüti, azaz ország tortája ihlette
Sárgabarackos kölestortára vágytam. Elolvastam, hogy hogy kell készíteni az eredeti 2011-es köleses sárgabarackos ország tortáját, de rájöttem, hogy ez nekem háztartási körülmények között túl macerás lenne. Túl sok fázis , túl sok eszköz, és már a leírása is 2 oldalas volt, ezért csak ihletet jelentett.
Kölesem van itthon, barack konzerv akad és így íme egy ripsz-ropsz édesség.
Hozzávalók :
200 g köles (1 pohár)
3 dkg vaj
500 ml tej (2,5 pohár)
5 ek xilit , nyírfacukor (vagy édesítő)
fél citrom héja
250 g zsírszegény túró
4 db tojás
100 g mandulaforgács
250 g felezett hámozott sárgabarack konzerv
Először is megfőzzük a kölest. Egy lábosban olvasztott vajon 1 percig kevergetjük a kölest, majd felöntjük a tejjel és forralás után lassú tűzön puhára főzzük kb. 6-8 perc alatt. A köles masszába keverünk a nyírfacukrot és belereszeljük a citrom héját.
Ha kissé kihűlt a massza, akkor jól elkeverjük benne a túrót, a tojásokat is. A mandulaforgács valójában azért került a receptbe, mert az eredeti ország torta tésztája mandulaliszttel készül.
Egy kivajazott jénai tálba öntjük és a tetejét felezett sárgabarackkal díszítjük.
Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük kb.40 percig, amíg a barackok egy kicsit világosbarna színt kapnak és a tészta kiállja a tűpróbát.
További variáció: bármilyen piros mirelit gyümölccsel is készíthetjük . A következő nálam a málnás változat lesz.
25 komment
Címkék: túró sárgabarack köles
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ökörpöröly 2012.02.27. 11:28:12
qwertzu 2012.02.27. 12:24:09
Fideszes mi?
2007augusztus20.freeblog.hu/archives/2007/08/09/Az_Orszag_Tortaja_-_a_hivatalos_recept/
poszt: Kölest akkor eszünk, ha nincs gabona az országban. Más indokot nem nagyon tudok elképzelni a fogyasztására.
kewcheg 2012.02.27. 12:27:13
qwertzu 2012.02.27. 12:32:44
De ettől nem lett jobb íze. És mivel drágább is minden ehető gabonafélénél, ezért pláne hülyeség fogyasztani.
kewcheg 2012.02.27. 12:38:33
qwertzu 2012.02.27. 13:01:06
Ha három napig nem ennék, én is vígan enném.
"sokkal egészségesebb a teljes kiőrlésű búzalisztnél"
Biztos vagyok benne, hogy ha a köles terjedt volna el elsődleges élelmiszerként, akkor a búza lenne az szuper-egészséges trendi élelmiszer.
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.02.27. 13:02:26
Én most egyébként is le vagyok tiltva a lisztről ezért keresek helyettesítő alapanyagokat.
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.02.27. 13:05:55
qwertzu 2012.02.27. 13:14:08
"lúgosítja a szervezetet"
Jah persze. Az áltudomány mindig jól jön, ha valami drága hülyeséget kell népszerűsíteni.
Mummin 2012.02.27. 13:19:21
Mummin 2012.02.27. 13:21:31
efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.02.27. 13:26:27
Amúgy: "Kölest akkor eszünk, amikor nincs gabona" - A köles gabona.
A poszthoz - én is csináltam már majdnem ilyet, csak nem befőttel, hanem lekvárral, és vaníliás krémtúróval. nagyon finom és faék egyszerűségű az elkészítése.
pfeilmayer 2012.02.27. 13:29:20
teddybear01 2012.02.27. 13:59:02
Az, hogy sokan írnak elismerően erről, csak azt jelenti, hogy sok a tudatlan. Végül is az asztrológiáról sokat írnak és írtak, pedig az is hülyeség.
teddybear01 2012.02.27. 14:03:19
Ami pedig az ízét illeti, egyéntől függ kinek ízlik. Van egy jellegzetes mellékíze, ami nem mindenkinek jön be.
qwertzu 2012.02.27. 14:08:57
"hogy lugosit-e arra erdemes csak rakeresned a neten" Ahogy arra is, hogy a kosok indulatosak, a hatóanyagmentes homeopátiás készítmények gyógyítanak stb... . Amúgy ezek a lúgosító ételek mit lúgosítanak és mennyire? (A szervezetet nem, kémhatásuk ugye vizes oldatoknak van, pl: vizelet, vér, nyál, gyomorsav)
Mielőtt kimoderálnának: nem öncélúan trollkodom. Az ilyen rosszízű helyettesítő vacakokkal vigyázni kell, mert valaki kitalálja, hogy egészséges, elterjed, aztán kiszorítja az eredeti élelmiszert. Lásd vaj vs. margarin.
teddybear01 2012.02.27. 14:53:10
Skunkworks 2012.02.27. 14:53:56
-Áá, ez már jobban hangzik!!
-Mottó: Mi mindenre jó a köles?
-Hmm, kalitkában tálalják, vagy az ablakpárkányról kell felcsipegetni???"
Dr.Betépett felhasználó 2012.02.27. 15:43:44
m.o.p. 2012.02.27. 15:53:31
Az országtorta engem egy kölesből épített vályúra emlékeztet, barackvízzel felöntve. Nemgyerebe...
Ann1294 2012.02.27. 22:07:37
Ez amit a boltban lehet venni ez pucolt? Mert olyan vilagos.
Tenyleg nem ertek hozza, meg sosem vettem. A hajdina, bulgur sem vilagos, azokat sem hasznaltam meg. Majd johet olyan recept is.
Egyedul a csicseriborsot kezdtem el hasznalni hummusznak es hagymas-ecetes salatanak (mint a babasalata).
Ann1294 2012.02.27. 22:12:31
Na, mind1. Ez a koles izgat meg a hajdina is.
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.02.27. 22:12:35
ezotop.hu/egeszseg-betegseg/temak/eteleink-italaink/item/1913-a-leggazdagabb-gabona-k%C3%B6les-barnak%C3%B6les
Egyébként egy kicsit a kukoricadarára emlékeztet az íze és ha jó sok tejjel (vagy sós recepteknél vízzel) főzzük föl folyékonyra mint a tejbedara akkor nem is fullasztó.
Kölesből sok finom sós köret is készíthető (párat már írtam a blogon). Hajdinából meg tegnap töltött káposztát készítettem. :-)
Utolsó kommentek