Észak olaszok népszerű tésztahelyettesítő körete a kukoricadarából készített polenta.
Magyarországon ismét kezd visszajönni a köztudatba, már -már elegáns köretnek számít a régen málénak vagy puliszkának nevezett kása.
Többféle elkészítési módját ismerjük , de a lényeg, hogy a darát először megfőzzük, majd a masszát megsütjük.  A fűszerezésével tudjuk az étel jellegét megadni és  hozzáilleszteni a főételhez.
Ha gazdag ízeket szeretnénk, akkor a  kukoricadarát főzhetjük víz helyett tejben is.  Sőt ha cukrozott tejben főzzük , akkor isteni édesség lesz belőle.
Most inkább vízzel készítettem és szerecsendiós, petrezselymes, rózsaborsos fűszerezéssel.

 Hozzávalók: 

3 dkg vaj
1 pohár  kukorica dara
3 pohár víz
1 kk őrölt szerecsendió
1 kk őrölt gyömbér
1 kk rózsabors
1 ek petrezselyem
5 dkg parmezán jellegű sajt

Egy kisebb lábosban a vajat felhevítjük, majd rászórjuk a kukoricadarát. Egy pohár vízzel felengedjük jól elkeverjük, megfűszerezzük sóval, őrölt szerecsendióval és az őrölt gyömbérrel. Lefedjük , lassú tűzön rotyogtatjuk, gyakran megkeverjük és mindig pótoljuk a felszívott vizet.
Apróra vágott petrezselymet és durvára őrölt rózsaborsot keverünk még bele, mert a sárga dara a zöld petrezselyem pöttyökkel és a piros borssal nemcsak finomabb, hanem gusztusosabb is.
Ha megpuhult a krémes állagú dara, akkor beleforgatjuk a reszelt parmezánt, hogy jól beleolvadjon.
Egy picike tepsibe zsírpapírt fektetünk és beleöntjük és kb. ujjnyi vastagon szétterítjük a masszát. A tetejét egy kicsit megspricceljük olivaolajjal és előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 20 percig sütjük, hogy enyhe világosbarna pírt kapjon. Sütőből kivéve megvárjuk amíg kihűl és késsel szeleteljük. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr804129957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása