Télen is szoktam mirelit fejtett babot venni, de a nyáron az igazi, amikor megveszem  a zöldségesnél a finom roppanós fejteni való babot, kiülök a kertbe és a gyerekek segítségével ripsz-ropsz kifejtjük.
Nem tettem bele kolbászt vagy füstölt húst, inkább sok-sok zöldséggel tettem tartalmassá, így könnyed , pikánsan savanykás és mégis laktató lett.

 Hozzávalók:

1/2 kg fejteni való bab

2 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 liter húsleves

 és egy kis füstölthúslé (ha van)

1 db paradicsom

3-4 Babérlevél

1 kk Majoranna

Só bors

petrezselyem

2 dl tejföl

2 ek liszt

2 ek Tokaji borecet

 

A babot kifejtjük, majd átmossuk. Egy lábosban kevés olajon üvegesre dinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, majd végül a fejtett babot.

Felöntjük 3 liter húsleves lével (Tipp: ha esetleg van még a fagyasztóban húsvétról eltett füstölt hús leve, akkor adjunk hozzá 1 dl-t). Egy darab paradicsomot meghámozunk és apró kockára vágva szintén a levesbe tesszük, hogy enyhén édeskés nyárias ízt adjon hozzá.

Sóval , borssal , babérlevéllel egy kis majoránnával ízesítjük és lassú tűzön kb. fél óra alatt puhára főzzük a zöldségeket.

A végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel és egy kis borecettel megbolondítjuk és egy percig összeforraljuk.

És ahogy a bablevesnél szokott lenni, másnapra talán még jobban összeérnek az ízei.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr243092028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása