Édesburgonya nem is igazi burgonya, az íze inkább egy kicsit  a sütőtökre és egy kicsit a gesztenyére emlékeztet. Aki egyszer megkóstolja örökre megszereti. 

Az édesburgonya (más néven Batata)  ugyan magas szénhidráttartalmú, de emellett  alacsony Glikémiás indexszel rendelkezik, ezért cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Gazdag C vitaminban és Béta karotinban.
Amerika déli államaiban és a karibi térségben alapvető élelmiszer, többet termelnek belőle mint a burgonyából. A kreol konyha fontos alapanyaga. Fogyasztható krémleveként, húsos ragukban, édes pitékben és zöldségekkel együtt sütőben sütve.


Az édesburgonya sütőben sütve finom zamatosan édes lesz. Remekül illik hozzá a sült  hagyma és sült édeskömény (édesköményről részletesebben már írtam korábban a Tokaji Borecet manufaktúra receptkönyvébe is bekerült narancsos  édeskömény saláta receptnél). A tetejét olvasztott feta sajttal bolondítjuk meg. Remek  fogás vacsorára vagy húsok mellé köretnek.

Hozzávalók 4 főre:
10 dkg feta sajt
2db édesburgonya
1 szál póréhagyma
1 fej édeskömény
4 gerezd fokhagyma
2 ek oliva olaj
só , bors, kakukkfű, rozmaring

A hagymát , édesköményt és édesburgonyát nagyobb 2- 3 cm-es darabokra vágjuk és egy tepsibe vagy jénai tálra rendezzük a szeletelt fokhagymával. Megszórjuk a zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. 
Meglocsoljuk oliva olajjal és összeforgatjuk, hogy a zöldségeket mindenütt érje az olaj.
Előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 40 percig sütjük, hogy megpuhuljanak a zöldségek.
Kivesszük a tepsit, rámorzsoljuk a fetasajtot és visszatesszük még 7-8 percre, hogy a sajt ráolvadjon.
Magában,  pirítós kenyérrel, vagy húsok mellé köretnek is tálalhatjuk.

Energiatartalom 1 adagban:
235 kcal  (Zsír 15 g, Szénhidrát 22 g, Fehérje 5 g)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr934318539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása