Ha egy étel leírásában az szerepel, hogy "mexikói", akkor mindenki  rögtön babra és kukoricára gondol.
Pedig ebben a recepten nem szerepel se a bab, se a kukorica. Hanem sokkal izgalmasabb csípős aszalt szilvás csodás egytálétel lesz készül a az illatosan erős habanero paprikával, krumplival, hagymával , és cukkinivel. 


Habanero (magyarul havannai, de a latin neve- capsicum chinese - alapján meg kínai paprikának a nevezik) . A nevével ellentétben sem Kubában sem Kínában nem gyakori, viszont igen elterjedt a Yucatán félszigeten.
 A mexi kói habanero bogyója éretlenül zöld, éretten narancs, sárga vagy fehér, a karibi piros illetve vörös.  Igen magas kapszaicin tartalommal bíró, veszettül csípős, de mégis aromásan ízletes paprika.
Jellegzetesen trópusi gyümölcsre emlékeztető íze miatt pikáns szószokhoz, paradicsomszószhoz  és húsételekhez használjuk.


A csirkét a zöldségekkel elkészíthetjük egy nagy serpenyőben egyszerre is, de autentikus változatban inkább külön sütik a csirkét és a zöldségeket.
Most sikerült igazi kukoricán nevelt tanyasi csirkét beszereznem úgyhogy alig vártam, hogy valami jót készíthessek belőle.  A csirkének hatalmasak voltak a combjai, de hormonkezelés hiányában igen kis csoffadt volt a mellehúsa. Ezért kerestem olyan receptet, amiben a csirke minden darabjából egyszerre készül az ebéd.  Az aprólék pedig finom zöldséges csirkelevesbe került.

Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg csirkehús (comb, mell, szárnyak)
2 ek kókuszolaj
1 db lilahagyma
fél szár póréhagyma
1 db közepes cukkini
1 db kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
3 db krumpli
20 dkg aszalt szilva
2 dl fehér bor (itt Tokaji furmintot használtam)
habanero paprikából pár vékony szelet (vagy kiváltható chilipehellyel)
2-3 babérlevél
3 szál kakukkfű
só, őrölt bors

A csirkét tepsibe helyezzük és sóval, borssal és egy kis natur vega mixxel befűszerezzük. Alufóliával letakarva 60 percig sütjük, majd a fóliát levéve megpirítjuk további 15 perc alatt.
Közben elkészítjük a zöldséges köretet, a hagymákat felkarikázzuk, a kaliforniai paprikát és a cukkinit és a krumplit felszeleteljük. Az aszalt szilvát feldaraboljuk.
Egy nagy serpenyőben, kevés kókuszolajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát és kaliforniai paprikát. Majd hozzáadjuk a cukkinit , krumplit.  Felöntjük egy kis borral  és beletesszük a fűszereket: babérlevelet, és a kakukkfüvet , nem utolsó sorban a habaneró csíkokat és pici sót, borsot. 
Lassú tűzőn 20 percig pároljuk és ha elkészült a sült csirke mellé szedve szolgáljuk föl.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr324134393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása