IMG_2212.JPG

A mákos guba hagyományos karácsonyi szerencsehozó  édesség, mert a sok apró mákszem pénzt hoz a házhoz. Ráadásul aki sok mákot eszik az nem megy át a drogteszten az opiát tartalma miatt.

Mákos hiedelmek 

A mákgubó számtalan magja miatt a bőséget jelképezi, ugyanakkor a kábítószerként és fogamzásgátlóként a hiábavalóság szimbóluma. Az asszíroknál a mák az "öröm növénye"-ként szerepel. Kínában érzéki kalandok előtt használták. Oroszországban esővarázslásokhoz használták a mákot. Aszály idején megszentelt mákszemeket szórnak szét, és bottal verik vagy kavarják fel a vizet, hogy eleredjen végre az eső. A néphitben boszorkányokkal kapcsolatban, mágiában, ráolvasásokban, jóslásokban gyakran szerepelt a mák, mint mágikus növény. Termékenységvarázslás céljából, az ifjú házasokra mák magvait szórták, hogy különleges szaporodási képessége legyen az ifjú párnak. A görögöknél a mákot fertőtlenítő füstölésre, jövendőmondásnál alkalmazták. Isteneknek mutatták be áldozatként, kábítószer gyanánt pedig orgiákon, lakomákon, misztériumok során vették magukhoz.

Forrás: AntalVali.com


Azonban ha hoz pénzt, ha nem, ha van bódító hatása, ha nincs, mi azért nagyon szeretjük ezt a gyorsan elkészíthető magyar nyalánkságot.

Hozzávalók:
6 nagyobb kifli
1 liter tej
3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
8 dkg cukor
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor

A kifliket felkarikázzuk és kicsit kiszárítjuk (Tipp: 1 órára langyos sütőbe tehetjük).
A tejet megmelegítjük, de nem forraljuk föl.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral , hozzáadjuk a vaníliáscukrot és belekeverjük a langyos tejbe.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral.
Egy jénai tálak kivajazunk és beleterítünk egy réteg kifli karikát, ráöntünk egy kis vaníliás tejet, majd meghintjük a cukros mákkal. Ismét egy rétet kifli karika, majd tej és cukros mák következik, addig amíg elfogynak a hozzávalók.
Előmelegített 180 C fokos sütőbe téve 25 percig sütjük, amíg a kilógó kifli karikák széle megbarnul.
Tálra szedjük és  mézet csurgatunk a tetejére. (Tipp: juharsziruppal is nagyon finom)

IMG_2216.JPG 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr513358323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása