2011.08.11. 15:54
Girice
Kedvelt, és igen finom étel Horvátországban a girice, egy gyufaszálnagyságú szardellafajta, amit citrommal tálalnak.
Szinte mindenhol ezt a fenti tipikus szöveget olvashatjuk ha a girice után érdeklődünk. A girice tulajdonképpen előétel, meccsnézés közben sörkorcsolyának is ideális, de főételként is megállja a helyét.
Elkészítése tényleg pofon egyszerű:
A halak konyhakészek, nem kell tisztítani, sem belezni őket. Néhány evőkanálnyi lisztet egy kis zacskóba teszek, a fagyos halacskákat beledobom és jól összerázom őket. (Úgy is mondhatnám: kevés lisztben megforgatom a halacskákat).
Ezután felforrósított, bő olajban jó 5 perc alatt megsütöm őket. Általában több részletben, mert így könnyebben kezelhetőek. Szűrőkanállal papírtörlőre szedem a halacskákat, majd megsózom.
Friss citrom levével bőségesen megöntözöm a még forró halakat. Majonézt vagy tartárt adok mellé.
És most megint a fogas kérdés: mit igyunk hozzá?
A dalmátok nehéz vörösbort ajánlanak, de mint tudjuk a halhoz illik a könnyű fehérbor is, a német ajkúak bizonyosan sört kérnek mellé, a fiatalkorúknak pedig limonádét ajánlanék.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2011.08.12. 08:07:09
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.08.12. 09:05:21
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.08.12. 10:43:45
@aJeti: ájvár csak magában is nagyszerű, de grillezett húsok, pljeskavica mellé elmaradhatatlan! :-)
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.08.12. 20:24:18
aJeti 2011.08.13. 17:30:42
szerintem meg kell rendelni a budagyöngyi szupihalasnál...
Utolsó kommentek