Mágnes Dóra 2011.07.03. 16:45

Dahab ízei

 

Azért nem írtam mostanában recepteket, mert távol az otthonunktól inkább mások főztjét élveztük.
Egyiptomban jártunk, ahol már tapasztalt utazóként messzire elkerüljük az ultra all inclusive szállodákat, mert ott töménytelen mennyiségű ételt adnak igen silány színvonalon, amikor az arab szakácsok próbálják leutánozni a nyugati ízlésnek megfelelő ételeket. Bár ne tennék, és csak a saját konyhájuk szerint főznének! Hiszen egy jó kis falafelnél vagy tahinánál nincs is jobb!
Ha igazán jót akarunk enni akkor inkább a helyiek által látogatott éttermeket keressük fel, mint például az El Jokert Hurghadán. 
Ezúttal Dahab nevű halászfaluban jártunk és épp azt terveztük, hogy valamelyik este menjünk el egy jó kis halas étterembe. Aztán inkább megbeszéltük Gézával a Golden Europe szállodából, hogy menjünk biztosra és majd ő főz nekünk finomakat.
Nem is bántuk meg, mert Géza tényleg jól tud főzni. :-)
Már két nappal a tervezett vacsora estéje előtt robogóval végiglátogatta a "titkos" beszerzőhelyeit friss polip, és articsoka után kutatva.
Elmondása szerint akkor lesz igazán puha omlós a polip, ha először forró vízben pár percet blansoljuk, majd kivesszük és utána külön megfőzzük.
A vacsora eszméletlen finomra sikeredett, de a vége felé már nem nagyon tudtunk megbirkózni az adagokkal.
A kedvencem mindenek fölött a tengergyümölcsei leves és a polipsaláta lett. Ezeket biztosan el fogom készíteni itthon is.
 
A menü: 
Parmezános articsóka ráksalátával
Kardamonos tejszínes tengergyümölcsei leves
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Töltött mini padlizsánok
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Polipsaláta , Borsos sült hal , paradicsomos kagyló rizzsel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
És amit nagyon szeretnék itthon elkészíteni ,de a hozzávalók nehéz beszerzése és ára miatt nem valószínű hogy belefogok.
Gézától kaptunk egy üveg házi készítésű mesés gránátalma szirupot.
Belegondolok, hogy itthon a bio boltokban töb ezer forintért árusítják a higított és cukrozott gránátalmát, amiből napi 2-3 evőkanál elfogyasztását javasolták. Mi meg ott ittuk pohárszámra.
Nem is lettünk betegek!
 
 
Gránátalma szirup
Elkészítése, ahogy Géza tette:
Végy 600 kg gránátalmát, nagyüzemű narancsprésen nyomd ki a levét. Szűrd át, töltsd 1,5 literes ásványvizes palackokba, először hűtsd le hűtőben, majd mehet a fagyasztóba.
Isteni élet nedű, tele C vitaminnal és egyéb hasznos ásványi anyagokkal.
Kiolvasztás után sűrűn vagy vízzel hígítva egyaránt fogyasztható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr843035068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.07.06. 09:33:09

pihh, ez a poszt megint ütős lett, írigykedem, közben nyelek nagyokat... :-)
süti beállítások módosítása