Korábban már írtam a franciák pizza szerű lepényéről , melyet változatos feltétekkel lehet elkészíteni akár sós akár édes hozzávalókkal.
Akkor csak simán bolti leveles tésztát használtam alapnak, de a Quiche tésztát elkészíteni egyáltalán nem ördöngösség.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tészta elkészítése (alaprecept)
 
25 dkg liszt
12 dkg vaj (én most kókuszzsírt használtam)
2 tojás
1 csipet só
1 pohár víz
 
Egy tálba mérjük a lisztet, a közepére ütjük a tojásokat és a zsiradékot hozzákeverjük.
Apránként vízzel összedolgozzuk, hogy egynemű tésztává váljon. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük a tésztát, hogy utána könnyebb legyen nyújtani.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 30 cm átmérőjű kör formára és a óvatosan behelyezzük a kivajazott quiche sütő formába. Az alját lenyomkodjuk széleit felhúzzúk a sütőforma peremére. Villával megszurkálju a tésztát, majd 180 C fokos sütőben 10 percig elősütjük.
Az így előkészített tésztát ízlés és évszak szerint lehet tölteni.
 
  
Póréhagymás kéksajtos quiche
 
 
Hozzávalók:
10 dkg bacon felkockázva
1 szál póréhagyma
10 dkg kék sajt vagy gorgonzola
 
Quiche öntet
3 tojás
3 dl tej- tejszín keverék
Só, bors, szerecsendió
6 dkg sajt (Scarmoza vagy Eidami)
 
  
A bacon elhagyható alapanyaga a receptnek, de férj kívánságára került a quiche-be. A felkockázott bacont kisütjük félig ropogósra, majd félretesszük egy tálra.
A pórét felkarikázzuk és a bacon maradék zsírjában 5 percig puhára pároljuk.
Az elősütött quiche tésztára szórjuk egyenletesen a bacont, a párolt pórét és rámorzsoljuk a kéksajtot. Elkészítjük az öntetet: A tojásokat összekeverjük a tejszínes tejjel, megfűszerezzük és óvatosan ráönjtük a tésztára, hogy túl ne csurogjon.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és sütőben 180 C fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Akkkor van kész, ha aranysárga a teteje és ha közepébe villát szúrunk és nem ragad rá a massza.Melegen tálaljuk, de hidegen is finom uzsonnára.
 
Lazacos fetás quiche 
 

 Hozzávalók
15 dkg füstölt lazac filé
10 dkg Feta sajt

A fentiekben leírt módon készül a tészta, csak most lazacfilét vékony csíkokra vágjuk , a tészta alapjra egyenletesen elszórjuk, majd rámorzsoljuk a Feta sajtot és felöntjük a Quiche öntettel. Fél óra alatt megsütjük. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr422776721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása