Nehéz lefordítani az "olive oil dishes" kifejezést, amely összefoglaló névvel illetik a törökök az összes olivaolaj alapú előételüket. Ezek közé tartozik a hideg töltött padlizsán (Imam Bayildi- azaz Ájult Imám névvel ismert recept) és a töltött szőlőlevél is (Dolma)
Az alábbi a receptet sokféle zöldségből is el lehet készíteni . Ugyan olyan finom zöldbabból, ceruzababból, okrából (aki nem ismeri az okrát részletes ismertető itt található) brokkoliból vagy cukkiniből is.
Elkészítési módja ugyanaz, csak a főzési idő változik a zöldségektől függően.
Öt alapösszetevő alkotja a főzőlét, amiben készítjük a zöldségeket:
Oliva olaj, citromlé, cukor, só , víz.
 
Hozzávalók:
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
0,5 kg futóbab (helyettesíthető zöldbabbal vagy ceruzababbal)
1 dl oliva olaj
1 ek cukor
1 citrom leve
2 ek só
3 dl víz
kapor (ízlés szerint)
 
 
A hagymákat felszeleteljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.
A futóbab végeit levágjuk és hosszában kettévágjuk. (Tipp: pucolás közben lehúzhatjuk a szálakat a futóbab élén)
Egy nagy lábos aljára szórjuk rétegenként egy kis hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot , a zöld futóbab szálakat és a rétegezést megismételjük.
Majd rácsavarjuk a citrom levét, megszórjuk sóval, a cukorral, majd rácsurgatjuk az olivaolajat, hogy mindenütt egyenletesen lecsorogjon. A végén felöntjük annyi vízzel, hogy még ne lepje el a zöldségeket és lassú tűzön hagyjuk főni kb. 45 percig (más zöldségek hamarabb is elkészülhetnek). Nem kevergetjük, inkább csak rázogatjuk vagy a lángot vesszük lejjebb ha nagyon felforr.
Ha megpuhult a bab, akkor szürőkanállal kimerjük és kis tálkára szedve kínáljuk.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr312751601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása