Bátran állítom, hogy ez volt az elmúlt év legfinomabb salátája amit csináltam!
Karácsonyi menüből maradt még itthon sült kacsamell és ebből készítettem egy könnyed, gyümölcsös aromájú mennyei salátát. A lilahagyma pompásan kiegészítette a narancs és a vörösáfonya fanyaron édes ízét, amíg a pörkölt kesudió édesen roppant a fogaink alatt.
De az egészet az öntet koronázta meg. Egyszer sikerült beszereznem egy narancsos balzsamecetet, de ritkán használtam, mert annyira uralkodóan narancsos az íze, hogy pár csepp is túlhangsúlyozta az ételeket. Most viszont Tokaji borecettel lágyítottam és citrom aromás olivaolajjal elkeverve annyira feldobta a salátát, hogy kinyaltuk utána a tányért is.
Hozzávalók:
1 roséra sütött kacsamell
2 db narancs
10 dkg kesudió (helyettesíthető dióval vagy pörkölt fenyőmaggal is)
1/2 fej lilahagyma
1 szál zellerszár
2-3 levél kínai kel
10 dkg aszalt vörösáfonya
25 dkg kevert saláta
Öntethez:
1 ek. Narancsos balzsamecet
1 ek méz
2 ek. Citrom aromás olivaolaj
1 kk só
A lilahagymát vékonyra karikázzuk és 10 percre sós vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, hogy kiengedje az erős illatát.
A sült kacsa mellett szépen felszeleteljük.
A zellerszárat és a kínai kel leveleket felszeleteljük.
A narancsot megpucoljuk és éles késsel kivágjuk a narancsgerezdeket.
A kesudiót száraz teflon serpenyőben kissé megpirítjuk.
Az öntet hozzávalóit jól elkeverjük , hogy homogén selymes öntetet kapjunk. (Tipp: keveréshez ideális a Jamie Oliver féle Flavour Shaker)
Egy szép salátástálban összekeverjük a hozzávalókat és leöntjük az öntettel.
Négyszer szedtem belőle, ahh!
Utolsó kommentek