2010.08.29. 15:10
Szőlős-diós túrógombóc bormártással
Reggel sétáltam a kertben és észrevettem, hogy lassan érik nálunk is a szőlő. Azaz nekünk nincs is szőlőnk, csak a szomszéd elhanyagolt telkéről kúszik át hozzánk. Ebből a gyümölcsből kevés ételt készítünk (inkább megisszuk), de azért ritkán hagyjuk ki szezonban a szőlős- diós túrógombócot.
Hozzávalók a gombóchoz:
1/2 kg túró
1 nagyobb fürt szőlő
3 tojás
5 ek cukor
Só
3 dkg olvasztott vaj
5 ek. Búzadara
5 ek. zsemlemorzsa
10 dkg dió
1 citrom héja
A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Egy részét beletöltjük majd a gombócokba a másik fele pedig megy a bormártásba.
A túrót villával áttörjük, hogy krémes állagú legyen. A tojásos sárgáját szétválasztjuk és a fehérjét habbá verjük. A túróhoz adjuk a tojás sárgáját, cukrot, csipet sót, búzadarát,olvasztott vajat , a citrom héjat , a dió felét ledarálva és a végén nagy mozdulatokkal belekeverjük a tojások habbá vert fehérjét. A dió másik feléből készül a grillázs.
Hagyjuk pihenni 20 percet, addig felrakjuk forrni a gombócok kifőzéséhez a vizet.
Vizes kézzel gombócokat formálunk és belenyomunk 1-2 szem szőlőt is.
Enyhén lobógó vízbe dobjuk és miután feljöttek a felszínre még 5 percig főzzük.
Vaníliás bormártással és diógrillázzsal tálaljuk.
Vaníliás bormártás készítése
Hozzávalók
2 dl zamatos fehér bor
3 ek főzős vanília puding por
5 ek cukor
1 kk vanília kivonat
0,5 dl tejszín
1 fürt szőlő
A bort lábosban felforraljuk, belekeverjük a pudingport és a cukrot. Ha feloldódott, akkor hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk a szőlőszemekkel.
Dió grillázs készítése
5 dkg vajat serpenyőben felhevítünk, megszórjuk 5 dkg cukorral. Amikor felolvad a cukor és elkezd sárgulni, akkor rászórjuk az 5 dkg durvára tört diót. Kevergetve addig pirítjuk amíg világosbarna színe lesz. Egy hideg tálra terítjük és kihűlés után a megmerevedett grillázst lapokat ( tömböket)összetörjük.
Szólj hozzá!
Címkék: bor dió szőlő vanília túrógombóc
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek