Szerte Spanyolországban népszerű egytálétel a rizzsel valamint különbőző húsokkal és zöldséggel készített Paella .
Paella (ejtsd: paéjja) spanyolország tipikus étele, legismertebb változata a Valenciai Paella. Sokat kutakodtam, hogy mi is az autentikus recept. Kiderült, hogy eredetileg csak hússal készítik, leginkább csirke vagy nyúlhúsból. A tengeri herkentyűket csak a tengerparti turisták miatt adták hozzá.
Az étel a nevét a konyhai edényről kapta, amiben készítik, a paellaról. A mélyebb sütőedénynek két füle van és általában gázégőn a szabadban készítik.
A paellának nagyon változatos elkészítési módja terjedt el. Láttam már főtt tojásos, kolbászos és babos verzióját is.
A Paella alapfűszere a sáfrány. Nem érdemes kihagyni, bár a ha szorul a hurok akkor a drága fűszert azért lehet helyettesíteni a szinezőnek használt kurkumával. Én ezt a fűszert is Egyiptomban szoktam beszerezni, ahol hozzá lehet jutni az olcsóbb egyiptomi és drágább iránihoz is.
Számtalanszor készítettem már el ezt a receptet, mert ez is azok közé tartozik, amit a bővebb családi kör rendszeresen követel tőlem. Ennek ellenére még nem szereztem be hozzá a megfelelő paella sütőt csak sima mély serpenyőben készítem az elejét a tűzhelyen és a végén a sütőbe teszem.
Akik megkóstolták már az autentikus változatot is azok is megerősítették, hogy ez a változat méltán vetekszik a valenciaival.

Hozzávalók :
4 egész csirke comb (esetleg nyuszi)
50dkg tenger gyümölcsei (kagyló, rákhús, polip stb.)
35dkg rizs (Tipp: kisebb kerek szemü rizst használjunk, a kék SOS rizs hozzá a kedvencem)
1 szál póréhagyma (vagy 1 db vöröshagyma)
4 gerezd fokhagyma,
1 db kaliforniai piros húsú paprika,
25 dkg zöldborsó,
7dl húsleves (tyúkhúsleves kockából),
2 dl fehér bor,
1 kiskanál sáfrány vagy 2 ek kurkuma (sáfrányos szeklice)
2-3 babérlevél,
só bors,
2 egész citrom

A tengeri herkentyű elhagyható ha valaki nagyon nem szereti.
 

Elkészítése: 
1. A póréhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk és a fokhagymát is felaprítjuk.
2. A tenger gyümölcseit kiolvasztjuk.
3. A csirkét sózzuk , borsozzuk és megszórjuk fokhagymával is. A paella serpenyőben kevés olajon aranysárgára sütjük, majd kiszedjük egy tálra. (később még visszakerül az ételbe)
4. A visszamaradt olajos csirkehúsos szaftba beletesszük a hagymát és a fokhagymát. Egy kevés pirítás után hozzáadjuk a piros húsú paprikát és a zöldborsót is. Sózzuk, borsozzuk felöntjük a fehérborral és hozzátesszük a babérlevelet is. Egy picit forraljuk, majd levesszük a tűzről.
5. Beleszórjuk a rizst és felöntjük a húsleves lével végre hozzáadjuk a SÁFRÁNYT.
6. Összekeverjük és tetejére helyezzük a félig átsült csirkedarabokat.
7. A serpenyőt lefedjük fedővel vagy alufóliával és 180 fokos sütőben 25 percig sütjük. Akkor jó, ha egy lapáttal arrébb toljuk a ragut és a rizs alatt már nem áll a lé.
7. Az egytálétel tetején elosztom a tenger gyümölcseit és visszateszem a sütőbe 10-15 percre és most már fedő nélkül sütjük.
 
Citrom gerezdekkel és félszáraz fehér borral tálalom. Nagyon jó vendégváró étel, mert 1-6 pontig előre el lehet készíteni.


Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr112129361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.07.05. 14:19:10

anya,csak ámulok: ezek profi fotók már! Komolyan, ez már nagyon tuti!

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.07.06. 09:51:26

@hzizi: kösziiii, most szép a kert és jók voltak a fényviszonyok.
süti beállítások módosítása