A tavaszi tekercs töltelékének az a titka, hogy minél színesebb hozzávalókból van, annál ízletesebb lesz. Ebbe került zöld kelkáposzta és zeller, piros paprika, fehér újhagyma is a darált sertéshús mellé.
Tavaszi tekercsek variációja végtelen. Van húsos és zöldséges, az autentikus változatba a darált hús mellé kerül még egy kis darált rák is.
A finom töltetléket beletekerhetjük tojás nélküli palacsinta tésztába (Tavaszi tekercs házi készítési tésztalapba tekerve recept leírása) vagy akár előre kapható rizstészta lapokba.
A rizstészta lapokat ázsiai üzletben vagy nagyobb hipermarketben is lehet kapni (én a Cora nemzetközi áruk polcán találtam). Egy tasakban 100 db 22 cm átmérőjű kerek lapocska van, úgyhogy elég sokáig elég.
Meglepően jó párosítás hozzá a chilis ananászszósz ami pillanatok alatt elkészül.
Diétások az olajban kisütés helyett inkább csak gőzöljék át a tekercseket párolóbetéten.

Hozzávalók kb. 8  tekercshez
180 g darált sertéshús
3 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
80 g kelkáposzta
80 g zellerszár
1 szál sárgarépa
fél db piros húsú kaliforniai vagy kápia paprika
1 kk red curry paszta
1 ek kókuszzsír
chilipaprika (vagy habanero chili)

Az újhagymát felkarikázzuk, a kelkáposztát , a zellerszárat nagyon vékony csíkokra vágjuk és végül gyufaszál csíkokra  (juliennre) szeleteljük a sárgarépát.
Egy wok serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt és átpirítjuk benne a fokhagymát és a curry pasztát. Ha kioldódott a fűszerek zamata akkor  jöhet a darált húst és 3 percig együtt pirítjuk.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a karikára vágott újhagymát, a sárgarépát, a kelkáposztát, a zellert és végül a piros  húsú paprikát is.  Addig pirítjuk együtt (kb 7-8 perc), hogy a zöldségek megpuhuljanak és ne  legyen sok lé alatta. Félretesszük és egy kicsit hűlni hagyjuk.
A tekercsek feltekeréséhez előkészítünk egy nedves konyharuhát, ami segít, hogy ne ragadjon le a rizstészta.  A rizstészta lap mindkét oldalát gyorsan meleg vízbe mártjuk és a nedves konyharuhára terítjük. A kerek lap felső harmadára halmozunk egy -két kanálnyi tölteléket és egyet feltekerünk rajta, majd behajtjuk a két szélét és felgöngyöljük a roládot.
A kész tekercseket bő olajban 1 perc alatt kisütjük.  Olajos szűrőkanálra fektessük a tekercseket, mert a nedves rizstészta elég ragadós. Egyszerre csak egy-két rolnit süssünk ki, hogy nehogy egymáshoz tapadjanak, mert akkor hamar kiszakad (ez saját tapasztalat). Az olajban sütés után leitatjuk a tekercsekről az olajat.
Édes chilis szósszal, vagy chilis ananászszósszal tálaljuk.

Energiatartalom 2 tekercsben  (1 főre 2 tekercs) olajban sütve
162 kcal (Zsír 12 g, Szénhidrát  6 g, Fehérje  10g)

Chilis ananászszósz

Hozzávalók 4 főre:
4 karika ananász
ananász leve a konzervből
chili paprika
1 ek kukorica liszt (vagy keményítő)

 

A feldarabolt ananászt egy kis ananász lével beforraljuk  és chili paprikával fűszerezzük.
 Botmixerrel leturmixoljuk, majd egy kanál kukorica liszttel behabarjuk és 1 percig együtt forraljuk, hogy  mártás sűrűségű legyen.
Kis tálkákban a tavaszi tekercs mellé tálaljuk.

  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr94321744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása