A török paradicsom, azaz a padlizsán Magyarországon is egyre jobban elterjed és hazánkban is könnyű termeszteni. Franciául aubergin, németül Eierfrucht, olaszul melenzani, és törökül padlican (!!!). Nemhiába, az oszmán birodalom kulináris kultúrája nagy hatással volt a magyar konyhára .
Törökországban tanultam ezt a receptet, mely autentikusan bárány hússal készül, de most csak apróra vágott marha fehérpecsenyét használtam.
A receptet már egyszer leírtam részletesen itt amikor az iszambuli főzőiskolában tanultam, most az otthoni változatot készítettem el. 
 
Hozzávalók:
4 db padlizsán (fejenként 1 db)
20 dkg puha marhahús (pl: fehérpecsenye)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsom püré
2 ek darált pirospaprika (helyettesíthető chili pehellyel)
2 db paradicsom
2 db édes húsú zöldpaprika
 
 
Előkészületek:
Padlizsán szárát lehántjuk és a szép fényes lila héján 3 db ujjnyi széles sávban lehámozzuk. A padlizsánokat olivaolajba mártott ecsettel körbekenjük és 180 C fokos sütőben méretétől függően 40-60 percig sütjük.
Ha megsült, akkor a bemetszés helyén szétnyitjuk és kanállal kis csónakot formálunk belőle.
A marhahúst éles késsel felhasítjuk apró pici 2-3 mm-es darabokra. Ez egy kicsit időigényes művelet , de megéri a rusztikus húsdarabkák szaftos íze miatt. (Tipp: darált marhahússal helyettesíthető).
Paradicsomokat forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk.
 
Töltelék készítése:
 Egy serpenyőben oliva olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és fokhagymát, majd jöhet a marhahús amit fehéredésig pirítunk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a darált paprikapürét. Elkeverjük, hogy kioldódjon a pirospaprika zamata, majd belekeverjük a kockára vágott paradicsomot és kockára vágott zöldpaprikát. Lassú tűzön 30-40 percig pároljuk, amíg a marhahús megpuhul.
Padlizsáncsónakokba töltjük a tölteléket, a tetejére paradicsomkarikákat vagy paprikát helyezünk és 180 C fokos sütőben 20 percig sütjük.
Köretnek fűszeres rizs, vagy fűszeres paradicsomszósz illik hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr703093738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása