Mágnes Dóra 2010.10.09. 20:19

NOBU Budapest

 

2010.10.10-én nyit Budapesten is a 28. NOBU étterem. Ínyencek gondolom már nagyon várják.
Nekem azonban már 5 nappal a megnyitó előtt lehetőségem adódott zárkörű fogadás keretében végigkóstolni egy klasszikus NOBU menüsort.
 
Amit a Noburól tudni illik
Nobu Matsuhisa a 1990-es években kezdte el kiépíteni étterem birodalmát Robert De Niro tulajdonostársával. Először New Yorkban, majd később London, Tokio, Aspen, Párizs, Miláno, Las Vegas, HongKong után végre Budapesten is.
Nobu san Japánban tanulta a szakács mesterséget, majd egy ideig Peruban dolgozott, aztán Buenos Aires és Alaska után 1977-ben költözött Los Angeselesbe.
1987-ben megnyitotta saját éttermét a Matsuhisa-t Beverly Hillsben , amely gyors népszerűségre tett szert a Hollywoodi sztárok körében. Ezért kérte fel őt Robert de Niro , hogy közösen is nyissanak éttermet először New Yorkban.
Nobu sunra jellemző, hogy csakis friss jó minőségű alapanyagokból dolgozik. Népszerűségének a titka, hogy sikeresen közelítette a tradicionális japán és egyéb keleti konyhát a kontinentális emberek izéléshez.
Magyarorságon Andy Vajna közbenjárásával és hosszas szervezkedése árán nyílt meg az étterem.
 
Étterem
A budapesti étterem a Kempinski szálloda halljából nyílik. Szolid NOBU felirat jelzi
Az első szekció inkább bár (lounge) jellegű, és a hátsó szekcióban helyezkedik el az étterem a szokásos látványkonyhás szusipulttal.
Mint a japán halvendéglőkben általában, ahol a szakácstól közvetlenül lehet rendelni abalonét, homárt, jakabkagylót, vitorláskagylót, édesvízi és tengeri angolnát édes szójamártással.
A berendezés visszafogottan elegáns, főként barna és bézs színek uralják. Először még keveseltem is a csillogást, aztán észrevettem , hogy itt az felhasznált anyagok minősége az ami normál halandó számára alig észrevehető. Azért az oszlopok díszítéseként felrakott lakkozott kagylóhéj mozaiktól elállt a lélegzetem.
A személyzet nagyon kedves és készséges volt. Nem tudunk olyat kérdezni, vagy kérni, amit ne teljesítettek volna.
A látvány konyhában két autentikus japán séf tüsténkedett és igyekezett átadni tudásukat a magyar kollégáknak.
 
és egy saját készítésű kép:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Menü
Klasszikus és a Nobu vendégek által világszerte kedvelt sushi és sashimi fogásokból állt a kostólómenü.
Legelőször egy tál főtt és tengeri sóval meghintett szójababot kaptunk egy tálban. Ez valójában még csak az előételek előtti "nyammogó" fogás volt. Babot kifejtettük, megrácsáltuk, ittunk pár korty etyeki sauvigon blanc fehér bort hozzá , de inkább vártuk a következő fogást.
 
Yellowtail sashimi pikáns jalapeno paprikával
Az első bizonyítéka, hogy japán és dél-amerikai konyha ötvözetének. A hajszálvékonyra szeletelt halat megkenték egy csepp fokhagyma kivonattal, ráhelyeztek egy pár karika csípős jalapeno paprikát és meglocsolták Yuzu szója szósszal. Friss koriander levelekkel együtt fogyasztva nekem ez az előétel ízlett a legjobban! Csipős, illatos, nyers és mégis ízletes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
New Style sashimi lazac
"Új stílusú" azt jelenti, hogy a teljesen nyers hal helyett, forró olajjal meglocsolt lazac enyhe fehéres külső kérget kapott, amíg a belseje rózsaszín maradt. Párolt spárgával szolgálták föl. A fogás megalkotásának a célja az volt, hogy az európai emberek számára elfogadhatóbbá tegyék a nyers hal fogyasztását. Jó ötlet (bár én imádom a nyers halakat)!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bundában sült kaliforniai rák pikáns paprika mártással
Finom fűszeres kéregben sült rák karikák egy csepp mártogatós mártással. A rák édeskés húsához illett a paprika mártás. Imádom a rák ételeket, de ez nem különbözött sokban azoktól a bundás rákoktól amivel eddig találkoztam . 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grillezett alaszkai fekete tőkehal misoval / Sweet Miso marinates Alaskan BlackCod
Egyszerűen fenséges étel! Biztos vagyok benne, hogy ilyet még fogok enni!
Hirtelen kisütött vajszerű omlós húsú vastag tőkehal steak édeskés kéreggel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Toban Yakiban sült marha
Forró cserépedényben felszolgált marha steak felszeletelve. Végre egy pont jól elkészített marha hús!
Kívül szép barna külső , belül rózsaszín puha hússal. Az egyes szeleteket a cserépedény forró szegélyén még tovább lehetett pirítani igény esetén. Érdekes ízű, (kissé édeskés de inkább ízetlen) kinai gombával és spárgával szolgálták föl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nyárson sült csirke perui Anticucho és Teriyaki mártással
Ismét egy kultúrák keveredése fogás. Jó összhatással. Finom omlós csirke dél amerikai és távol keleti beütéssel. Nem padlóztam le tőle, de azért nem rossz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Séf sushi válogatása és Miso leves
A csészében felszolgált Miso levesből először pálcikával kettük a gombát és a tofut, majd kiittuk a levét a bögérből. Egyik asztalszomszédom megjegyezte, hogy olyan mint egy porleves. Nem volt rossz, csak egy sima Miso.
És valószínűleg ez lehetett a fő fogás, mert sokkal nagyobb tálon kaptunk egy csomó féle sushit és nigirit. Főként lazac, vörös tonhal és yellowtail (ezt a halat hogy nevezik magyarul?) halakból.
Nem volt kétség, hogy a hal nagyon friss volt, egyébként is a nyers vörös tonhal az egyik kedvencem. De sushinak kicsit olyan hűtőből elővett ízét éreztem. Lehet, hogy a nagy létszámú csoport miatt lehetett, hogy előtte elkészítették a sushikat és hűtőből szolgálták föl? Akkor meg minek tüsténkedett 4-5 szakács a látványpultban? Remélem nincs igazam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Bento Box lágy csokoládé fondant házi zöld tea fagyival!
Igeeeen! Ezt nagyon eltalálták! A kívül roppanós csokis tészta, belül pedig finom folyós csokoládé és a hideg zöldtea fagyi ötvözete telitalálat.
Csak annyit mondok, hogy 3 adaggal fogyasztottam el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr42358741

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megnyílt a Nobu Budapest! (Robert De Niro autogramja) 2010.10.13. 11:13:20

Hollywood-i felhajtás közepette nyílt meg vasárnap Budapesten a Nobu Étterem, melynek nagyon örültek a hazai autogramgyűjtők is. Néhány óra leforgása alatt ugyanis személyesen találkozhattak a Belvárosban Robert De Niroval és Jeremy Irons-szal a szeren...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.10.10. 14:32:37

örülök, hogy beszámoltál róla, mert:
1. anyagi helyzetem nemigen teszi lehetővé, hogy valaha is végigegyek ott egy menüt,
2. a család hozzáállását tekintve egy "mezei" szusi-étterem sem nagyon akar összejönni...
így legalább tudom, miből maradok ki :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.10.12. 16:58:50

ezek a halételek bizony... nyam, nyam.
Megkóstolnám.

kerikak 2010.11.04. 20:53:44

én is kedvet kaptam hozzá :) mennyibe kerül egy ilyen kóstoló menű azt lehet tudni?

kerikak 2010.11.04. 21:10:49

@kerikak: közben már megtaláltam :)
süti beállítások módosítása