2011.12.29. 15:05
Gyümölcskenyér gazdagon
A gyümölcskenyér úgy az igazán jó, ha nagyon sok aszalt gyümölcs kerül bele.
Készítettem egy sima gyümölcsöset és egy még extrább változatban nagyon csokis rumos gyümölcsöset is. (a fényképen a sima gyümölcsös szerepel)
A sok-sok aszalt gyümölcs változatos aromája, íze szinte isteni süteményé varázsolja a gyümölcskenyeret, nemhiába nevezik püspökkenyérnek is.
Az angolok Fruit Cake-jére jellemző hozzávaló a kandírozott narancs , ami nagyon finom illatot és zamatot ad a sütinek. Én cseppentettem bele pár csepp narancsvirág kivonatot is.
Pénztárcát nem kímélő ünnepi asztalhoz illő desszert.
Hozzávalók 2 rúd elkészítéséhez
50 dkg rétesliszt
1 cs sütőpor
1 csipet só
20 dkg porcukor
1 citrom héja
6 db tojás
20 dkg margarin
60 kg aszalt gyümölcs
- aszalt füge
- aszalt szilva
- aszalt sárgabarack
- aszalt vörösáfonya
- csemege mazsola
- arany mazsola
- aszalt meggy
- kandírozott papaya
- kandírozott eper
- kandírozott narancs héj
20 dkg olajos mag
- mandula
- kesudió
Extra hozzávalók:
10 dkg 70% os csokoládé
4 cl rum
Földaraboljuk az összes aszalt gyümölcsöt.
A lisztet egy nagyobb tálba szórjuk és összekeverjük a porcukorra, sütőporral és egy csipet sóval.
A liszthez keverjük az előre feltört és összekevert tojásokat és a felolvasztott margarint.
Végül beleforgatjuk a sok-sok aszalt és kandírozott gyümölcsöt és magokat is.
(itt lehet még beleönteni egy kis rumot és beletördelni a csokoládét)
Két őzgerinc formát kivajazunk és a tésztát elosztjuk bennük. Kissé megrázogatjuk és kanállal elsimítjuk a tetejét, hogy ne maradjon levegős és szépen kitöltse a formát.
Előmelegített sütőben 170 C fokon kb. 50 percig sütjük, amíg a teteje világosbarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük a közepénél és ha szükséges húzzunk még rá 10 percet.
A sütés végével kiborítjuk a formából, kicsit kihűtjük és tálalásig alufóliába tekerjük.
Fóliában napokig nagyon jól tűri a tárolást.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2011.12.31. 16:25:00
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.04. 09:38:12
Jól néz ki a süti!
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2012.01.08. 11:51:35
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.08. 21:15:48
Ann1294 2012.01.22. 15:17:30
Egyetlen bajom vele (ezzel a sutivel), hogy az osszes toltelek nekem leul az aljara sutes kozben, ossze csoportosul. Valamit rosszul csinalok.
A fuge jo 5let, arra meg nem is gondoltam.
A magavaknal diot is szoktam bele tenni aprora vagva es azt elotte megpiritani serpenyoben, ugy finomabb.
Ann1294 2012.01.22. 15:19:58
Elnezest ha okoskodoak a hozzaszolasok, csak hozzafuzom meg mit lehet szerintem, mit szoktam.
Jo latni, hogy mas is keszit hasonlo eteleket es sokat lehet tanulni belole.
Utolsó kommentek