2011.08.14. 14:49
Szilvás levendulás morzsasüti
Gyönyörű nagy szemű szilvánk termett és nem bírtam ki, hogy ne csináljak belőle egy gyorsan elkészíthető finom sütit. A szilvára fahéjas cukrot szórtam, de a tésztájába egy kis levendulát kevertem.
A levendula zamata remekül illik a fahéjas szilvához. Hmm, hogy milyen illatok jöttek a sütőből!
A legegyszerűbb tészta féle az úgynevezett morzsasüti (angolul crumble, ejtst: krámbl).
Csak a tál aljára tesszük a friss gyümölcsöt egy kis cukorral vagy mézzel meghintve, a tetejére pedig liszt és gabonapehely vajjal elmorzsolt egyvelegét terítjük. Sütőben 35 perc alatt elkészül.
Sokféle gyümölccsel készíthetjük. Klasszikus az almás crumble, de az őszibarackos, a szedres, az áfonyás vagy a rebarbarás változata is kedvelt.
A morzsás tésztába keverhetünk a gyümölcshöz illően diót, mandulát vagy esetleg fűszereket (Pl: rozmaring, levendula)
Hozzávalók:
1 kg szilva
2 kk fahéj
25 dkg durumliszt
25 dkg zabpehely
15 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 szál levendula
Fél citrom héja
Egy tálban összekeverjük a lisztet , a zabpelyhet, a cukrot és a vajat. Kézzel addig dolgozzuk amíg morzsás állaga lesz. Belegyúrjuk még a citrom héját és egy kicsi levendulást is. (nem kell sokat tenni, mert nagyon uralkodó az íze).
Egy tespi aljára tesszük a megmosott és kimagozott szilvát. Megszórjuk egy kevés cukorral , meghintjük fahéjjal, majd ráhalmozzuk a morzsás tésztát. Egy fóliával lefedjük és 180C fokos sütőben 25 percig sütjük, majd fólia nélkül még 5 percig pirítjuk a morzsa tetejét.
Tipp: vanília vagy dió fagyivál tálalva mennyei
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.15. 14:03:07
Nem mondom, hogy soha többé (azt Kamilla mondta), de nem voltunk különösebben elájulva tőle.
Utolsó kommentek