A délszláv területeken igazi népi ételnek számít az AJVÁR, aminek legalább annyiféle elkészítési módja ismert, mint a padlizsánkrémnek. Egyesek csak sült paprikát tesznek bele, mások sült padlizsánt is kevernek bele. Egy biztos, hogy ez a kombináció mindenképpen ízletes köret lesz a rozmaringos borjú mellé.
Bárányt nem sikerült húsvét előtt beszerezni, ezért ma borjúval készítettem el.
Ennél az ételnél nem a hús sütése vesz sok időt igénybe, hanem a zöldségekkel való előkészületek. Ezért én előző este bedobtam a sütőbe a paprikát és a padlizsánt is, hagytam éjjel kihűlni és másnap reggel pucoltam csak meg.
 
Hozzávalók:
45 dkg borjú comb (eredetileg bárány comb)
3 db piros kaliforniai paprika
2 db nagyobb padlizsán
4 szál újhagyma
6 gerezd fokhagyma
4 szál rozmaring
1 ek cukor
Só, bors
1 db citrom leve
 
Először a paprika-padlizsán krémet készítjük el.
A kaliforniai paprikát kívülről egészben megkenjük egy kis olivaolajjal és egy tepsiben 180 C fokon sütjük kb. 40 percig. Félúton megfordítjuk nehogy megégjen az egyik oldala. Ha elkészült akkor hagyjuk kihűlni és utána könnyedén kicsumázzuk és lehúzzuk a héját, majd késsel feldaraboljuk..
A padlizsánok héját 1 cm széles csíkban zöldségpucolóval lehánjuk a padlizsán 4 oldalán, tehát lesz 4 világos csíkunk. Az egyik ilyen pucér csíkot éles késsel felvágjuk és kissé kifeszegetve a rést megtömjük egy rozmaring ággal és 3-4 gerezd fokhagymával. A padlizsánokat kivülről ecsettel megkenjük olivaolajjal és tepsibe téve kb. 45 percig sütjük. Ha megsült, akkor felvágjuk az egyik világos csíkban, majd kikaparjuk a héjából a padlizsán húsát.
Egy lábosban olivaolajon megfonnyasszuk a karikára vágott újhagymát, hozzáadjuk a durvára vágott sült paprikát és a sült padlizsánt. Kicsit megcukrozzuk, sózzuk , borsozzuk és belefacsarjuk 1 citrom levét.
 
A húst felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre, sózzuk borsozzuk és bekenjük egy kis olivaolajjal és megszórjuk durvára tört rozmaringgal.
Egy serpenyőben olivaolajat hevítünk és ha jó forró az olaj , akkor kisütjük benne a húst, oldalanként kb. 4-5 percig.
A húst azonnal tálaljuk a paprika-padlizsán rusztikus szósszal.
Ha valaki tartalmasabb ételre vágyik, akkor érdemes hozzá tagliatelle (szélesmetélt) tésztát kifőzni és arra merni a sültpaprikás-padlizsán krémet a hús mellé.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1002854144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása