A rizottó kiadós egytálétel, gyorsan és könnyen elkészíthető. Ugyanúgy ezer variációja létezik, mint a spagettis ételeknek vagy a pizzáknak.
Van pár alapvető trükk, de ha valaki ezt elsajátítja, akkor utána már csak a fantázia szab határt a finomabbnál finomabb íz kombinációk előállításának.
A gyorsan elkészíthető rizottó egyik titka a jó rizsfajta kiválasztása. 
A rizottóhoz legalkalmasabb rizs fajták: Arborio, Baldo és Carnaroli. (Tipp: Nálunk már hipermarketekben kaphatóak)
Nálam mindig van itthon kék SOS rizs a mindennapi köretek készítéséhez, Jázmin rizs a távolkeleti kajákhoz, Vadrizs- csak úgy megbolondítani a sima rizst és rizottó rizs is.
A másik titok az elkészítési módjában rejlik. A rizst lassan ötjük föl folyamatos kevergetés mellett az alaplével így krémes állagú selymes ízű lesz az étel.
Hogy miből áll az alaplé? Általában húsleves, víz és valami könnyű bor keverékéből.
 
Hozzávalók:
4,5 dl Carnaroli rizs (vagy más rizottóhoz való rizs)
1 db csirkemell
2 ek kókusz olaj (vagy másféle zsiradék, de nálunk most a kókusz olaj a menő)
1 szál póréhagyma
1 szár zellerszár
30 dkg vargánya gomba (más fajta gombából is el lehet készíteni természetesen)
3 gerezd fokhagyma
4 dkg parmezán sajt lereszelve
Alapléhez : 1 l húsleves , 4 dl száraz fehér vagy rozé bor,  só, bors , kakukkfű, rozmaring, petrezselyem
 
A csirkét felkockázzuk , sóval borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd serpenyőben kevés zsiradékon gyorsan kisütjük, hogy csak picit sárguljon meg a széle és félretesszük egy kicsi
Egy nagyobb lábosban egy nagy evőkanál kókusz olajat hevítünk, majd ráöntjük szárazon a rizotto rizst és pár percig kevergetjük. Mellé tesszük a karikára vágott póréhagymát és még egy kicsit pirítjuk.
Ha már felforrósodott a rizs, akkor ráöntünk kb. 1,5 dl húslevest, mert ilyenkor a rizs szépen magába szívja az ízeket a léből.
A rizst lassú(!) tűzön pároljuk folyamatos kevergetés mellet, ha elpárolog a leve, akkor kb. 1,5 dl-ként pótoljuk.
(Tipp: Én felváltva szoktam a húslét és a bort öntözgetni hozzá. Most Vylian Rosét használtam és közben kortyolgattam belőle)
Ha már félig megpuhult, akkor mellédobjuk a felszeletelt gombát , a felkarikázott zellerszárat és a sült csirkét is.
Ilyenkor ízesítjük a zöld fűszerekkel és borssal. Kóstolás után picit utána sózzuk.
Végig őrizni , kevergetni kell és pótolni a levét , de kb. 20 perc múlva megpuhul a rizs és a leve világos matt krémszínű lesz.
Forrón belereszeljük a parmezánt és elkeverjük és nyomban tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr932694922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása