2010.12.25. 16:53
Rozéra sütött kacsamell Portoiban pácolt aszalt gyümölccsel
Egy nappal előtte be kell pácolni finom fűszeres mézes pácba. A pác fő alkotóelemezi a rózsabors, szerecsendió , méz és Portói bor. Serpenyőben rozéra sütöttem a kacsamelleket, hogy kívül ropogós legyen a bőre a mézes páctól és belül a hús közepe meg rózsaszínű omlós. A kacsa mellett sült borban párolt aszalt gyümölcsök és a vadrizs köret koronázták meg az ünnepi ételt.
Hozzávalók 4 személyre
2 nagyobb szelet kacsamell bőrrel
200 g aszalt barack
200 g aszalt vörösáfonya.
1 dl Porto Tawny bor
Páchoz:
3 ek méz
12 szem durvára őrölt rózsabors
1 kk őrölt szerecsendió
1 kk őrölt gyömbér
1 csipet őrölt fahéj
3 ek olivaolaj
5 cl kupak Portói bor
1 gerezd zúzott fokhagyma
Kacsamell bőrét éles késsel bevágjuk kockásra. Összekeverjük a pác hozzávalóit, bedörzsöljük vele a kacsamelleket és egy tálban 12 órára hűtőbe tesszük. 
Az aszalt gyümölcsöket 1 dl Portóiba áztatjuk fél napra.
Kivesszük a hűtőből a kacsát és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen a sütés előtt.
Egy serpenyőben vajat hevítünk és alacsony hőfokon fedő alatt sütjük először a kacsamell bőrős oldalával lefelé 10 percig, majd a másik oldalát is 10 percig. (Vigyázni kell a hőmérséklettel, mert a mézes pác miatt hamar megéghet a bőre. Ha ez történik, mint nálam, akkor bőr nélkül tálaljuk fel a kacsamellét és úgyis nagyon finom lesz.) Sütés közben Portoi borral meglocsoljuk és a vége előtt 3 perccel hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket is.
A kacsamellett kivesszük , felszeleteljük, hogy szépen érvényesüljön a rózsaszín közepe , majd pecsenyelével meglocsolt aszalt gyümölccsel és vadrizzsel tálaljuk
Vadrizs köret elkészítése
Hozzávalók
1 pohár kék zacskós SOS rizs
1 pohár fekete vadrizs
1 szárzeller szára
1/2 vöröshagyma
1 db húsleves kocka
só
A zellerszárat és a vöröshagymát apróra kockázzuk. Egyik kis lábosban kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát a zellerrel és hozzáadjuk a pohár fehér rizst. Kicsit együtt pirítjuk amíg y rizsszemek fehéredni nem kezdenek, majd felöntjük 2 pohár vízzel és húsleves kockával ízesítjük. Alacsony hőmérsékleten pároljuk.
Másik edényben kevés olajon megpirítjuk a vadrizst , majd felöntjük 2 pohár vízzel és megsózzuk. Lassú tűzön kicsit tovább kell párolni, mint a fehér rizst. Azért kell külön főzni , mert a vadrizs feketés lila levet ereszthet és akkor összefogja a fehér rizst. Ha megpuhult mindkét fajta rizs, akkor összekeverjük és kis csészébe tömködve, majd kiborítva formára igazítva tálaljuk.
A bejegyzés trackback címe:
https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr852538666
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek