Tudom, hogy a klasszikus vadasmarha úgy készül, hogy ecetes bezöldségelt lében több napig pácoljuk a marhahúst, de nekem valahogy ennyi időm sosincsen. Ezért kifejlesztettük a saját hamis vadasunkat, amely valójában egy jó kis húsleves készítésével indul. Utána a húst külön még átsütjük a zöldségekből meg csodás mártást készítünk.

 
Hozzávalók:
1 kg marha felsál vagy fehérpecsenye
6 db sárgarépa
3 db fehér répa
1 db karalábé
1/2 db zeller gumó
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10-12 szem fekete bors
1 kk gyömbérpor
1 kk szerecsendió por
1 ek kurkuma
10 dkg húsos szalonna

5-6 szem boróka bogyó
3-4 levél babérlevél
2 dl tejföl
1 citrom leve

Egy nagyobb lábosba feltesszük főni egyben a húst és az összes zöldséget annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk , kis gyömbérporral, kis reszelt szerecsendióval és kurkumával ízesítjük.
(Tipp: a főzéshez használhatunk kuktát is, mert nem fontos, hogy szép átlátszó húslevest főzzünk, egyszerűen a hús puhítás a cél).
Ha megpuhult a hús, akkor kivesszük és félretesszük egy tálra. Csak akkor szeleteljük fel ha már kissé kihűlt, különben szétesik a rostjaira.
A húsos szalonnát apróra vágjuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját, utána beletesszük a főtt marhahús szeleteket és pár perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát.
A baconos marha hús kész is! Most már csak a finom mártás hiányzik.

Vadasmártás

A zöldséges húslevest botmixerrel pürésítjük. Beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót és pár percig együtt forraljuk.
Közben egy kis serpenyőben cukrot karamellizálunk. A vadas szósznak a lényege a savanyú és édes ízek harmóniája ezért óvatosan ízesítsük. Jöhet bele a karamellizált cukor a citrom leve és a tejföl.
(Tipp: ha túl híg lenne, akkor növeljük a tejfölbe keverjünk egy kis lisztet a habarás előtt)

A húst belekeverhetjük a mártásba, vagy külön is felszolgálhatjuk.

Szalonnás zsemlegombóccal vagy tésztával tálaljuk.

 

 

 

 

 

Print

1 komment

Címkék: marha vadas

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr102272551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása