Coq au vin (ejtsd: kok ó ven) tipikus francia bisztro konyha remeke. Persze szó szerinti fordításban ez "kakas borban" és a klasszikus recept szerint kakasból készül burgundi borral. De most már a franciáknál is sokkal elterjedtebb a csirkés változata. A kész étel tálaláskor nem túl szép, de az ízek harmóniája olyan egyedülálló, hogy ezért hajlandóak vagyunk szemet hunyni.
Az eredeti recept (kérdés, hogy mi számít eredeti receptnek) szerinti változatot kissé nehézkes elkészíteni, mert egy nappal előtte be kell pácolni a csirkét, majd minden hozzávalót (zöldségeket, gombát) külön serpenyőben kell lepirítani és sokat kell pepecselni a mártással is.
Azonban van egy EGYSZERŰBBEN és gyorsabban elkészíthető verzió, ami íz hatásában igencsak jó eredményt ad. Lényeg, hogy lehetőleg tanyasi csirkét vegyünk és finom vörösborban készítsük el.
A csirke a borban fő (puhul) meg, de a végén nem lesz alkohol íze csak aromája.
Szóval aki ismeri a régi Chokito reklám szövegét: Ronda de finom!
 

Hozzávalók
1,5 kg egész csirke (vagy 6db csirkecomb)
20 dkg kolozsvári jellegű szalonna kockára vágva (Tipp: light verzióban sonka kockákkal is finom)
30 dkg gyöngyhagyma (Tipp: én konzervet veszek és lemosom a savanyú levét)
3 szál újhagyma
6 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál zellerszár
4 cl konyak
7 dl vörösbor
1 csokor friss zöldfűszer (rozmaring, zsálya, kakukkfű)
30 dkg apró gomba (Tipp: csiperkével bármikor elkészíthető, de erdei gombával pl. vargányával is isteni)
Só, bors

Az előkészület során a gyöngyhagymát átmossuk, a szalonnát felkockázzuk, a répát és a zellerszárat felkarikázzuk.
A csirkét feldaraboljuk , besózzuk, borsozzuk és egy serpenyőben minden oldalukat átpirítjuk.
Külön tálra szedjük a húsokat és a visszamaradt olajban megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a gyöngyhagymát , a szeletelt fokhagymát,  a répát és a zellert is.
Visszatesszük a csirkedarabokat, ha átforrósodott, akkor jöhet a konyakos flambírozás. (Tipp: a konyakot mikróban felmelegítjük, így melegen ráöntjük a húsra és gyorsan gyufával begyújtjuk a párolgó alkohol gőzt. Nagyon magasra felér a láng, de nem kell félni! A fejünket hátrahúzzuk, hagyjuk, hogy a kékes láng átjárja az ételt majd magától kialudjon. )
Felöntjük a vörösborral , sózzuk, borsozzuk és elhelyezzük a tetején a zöldfűszer csokrot. Kb. egy órán át kis lángon rotyogtatjuk, hogy a hús szinte leváljon a csontról. Ha a csirke bőre túl sok zsírt eresztene ki közben, akkor a tetejéről kanállal leszedjük a zsiradékot. A vége előtt 10 perccel hozzáadjuk a kis gombafejeket, ha túl nagyok lennének, akkor feldaraboljuk.
Ha elkészült akkor a levével együtt mélyebb tányérba merjük a csirkét a zöldségekkel és a boros szafttal. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Saját verzió: Ma ünnepi alkalom volt nálunk, ezért pár extrával kiegészítem: csiperke gomba mellé tettem pár fej vargánya gombát is felszeletelve és zöldséges muffinnal tálaltam.

 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr442255777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása