Mára vargányás szűzérmét terveztem , de a két héttel ezelőtt vásárolt friss vargánya a Zepter vákuumedényben mégsem őrizte meg jó állapotát. :( Mivel a család már ráállt, hogy ma finom gombás ebéd lesz, ezért leszaladtam a zöldségeshez és vettem sima csiperke gombát amit szarvasgombás pesztóval bolondítottam meg.

Hozzávalók:
1 szál sertés szűzérme (kb. 50 dkg) (Tipp: ha nincs a hentesnél szüzérme, akkor rövid karajból is jó)
25 dkg csiperke gomba
5 dkg vaj
1 kk chili paprika
2 ek szarvasgombás pesztó szósz (Tipp: a gombának igen elegáns ízt kölcsönös)
1 csokor petrezselyem
1 kk. őrölt vagy reszelt gyömbér
Fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
Só, bors

Először a gombát készítjük el, majd a frissen sütjük ki a húst.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk és beletesszük a chilipaprikát, hogy kioldódjon a zamata. Mielőtt megégne hozzáadjuk a felszeletelt gombát , meglocsoljuk a fél citrom levével és megpirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával és reszelt gyömbérrel. Ha van otthon szarvasgombás olaj vagy pesztó szósz , akkor keverjük bele, mert nagyon finom íz hatást érünk el vele.
Ha megpuhult a gomba, akkor felöntjük főzőtejszínnel, összeforraljuk és a végén meghintjük petrezselyemmel.
Közben felteszünk egy lábos vizet forralni, amiben kifőzzük köretnek a széles metélt (bavette) tésztát.
A szűzérmét keresztben félbe vágjuk,hogy két kisebb , serpenyőbe is beleférő hasábokat kapjunk.
Külsejét bedörzsöljük sóval és borssal, majd felhevített vajon 5 percig sütjük körben minden oldalát. Amikor már kéreg képződött rajta, akkor kivesszük és egy vágódeszkán 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A hússzeleteket a ismét a serpenyőbe helyezzük és mindkét oldalukat 1-1 percig sütjük, hogy még rózsás maradjon a közepe.
Tésztával és gombás szósszal frissen tálaljuk.

 


 

Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr592174697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása