Nyáron gyakoriak nálunk a kerti partik ahol a jó társaság és ital mellett kötelező elem, hogy a fiúk állnak a tűzrakóhely mellé és finomabbnál finomabb ételeket készítenek.
Így történt ez tavaly is amikor is amikor már untuk a grill húsokat, a gulyást és a pörköltöt és nem ismervén a hozzánk érkező társaság finnyássági együtthatóját pacalt készítettünk nekik. És annyira bejött, hogy azóta gyakran kapunk Tőlük megrendelést, hogy - Jövünk, de ugye pacal is lesz!
A pacal készítésének egyik legfontosabb trükkje, hogy nagyon sokáig kell főzni, addig amíg tényleg teljesen puhára főnek a bendő csíkok és már nem rágós, hanem puhán omlik szét a szájban.
Ha igazán jó szaftot akarunk alá, akkor érdemes csülökkel együtt főzni.
Több hitetlenkedőt sikerült már pacal imádóvá megtérítenünk!
 
Hozzávalók 12 személyre
4 kg tisztított előfőzött pacal
1 egész hátsó csontos csülök (hentesnél érdemes kicsontoztatni)
1,5 kg vöröshagyma
25 dkg füstölt szalonna
10 dkg sertészsír
5 db paradicsom
1/2 db hegyes erős paprika
1 fej fokhagyma
4 szál kakukkfű
5 levél zsálya
2 ág rozmaring
 
 
  1. Előkészületek: egy nagyon jó kis tűz megrakása, bogrács tisztítása, pacal kiolvasztása, hagyma felkockázása (nem kell túl apróra vágni, mert lesz ideje szétfőni) csülök feldarabolása 2-3 cm-es darabokra.
  2. Bográcsban zsírt hevítünk és a kockára vágott szalonnát üvegesre pirítjuk.
  3. A hagymakockákat a szalonna zsírján megpirítjuk.
  4. Rátesszük a pacal csíkokat és átforgatjuk a hagymás zsíron. Sóval borssal fűszerezzük. Amikor a pacal már egy kis levet engedett, akkor megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a zöld paprikát majd felöntjük vízzel.
  5. Most tesszük bele a csülök csontját, de magát a csülök húst, csak egy óra múlva, mert az hamarabb puhul meg, mint a pacal.
  6. Fokhagymával, kakukkfűvel, zsályával, rozmaringgal ízesítjük.
  7. Néha megkeverjük és folyamatosan pótoljuk a vizet és ha szükséges utána sózzuk. Ne csodálkozzunk, ha kell 3 óra is hogy megpuhuljon.
  8. Tálalásnál nem kell más , csak finom kenyér és egy kis kovászos uborka sem árt.

 

 
 
Print

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr902077094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása