2010.06.12. 21:20
Kovászos uborka fokhagymásan
Hétvégére vendégeket vártunk bográcsos főzicskéléshez és eszembe jutott, hogy ahhoz a legjobban a kovászos uborka illik. Kicsit izgultam, hogy 2 nap elegendő lesz-e, hogy beérjen, de annyira nagy hőség volt, hogy szerencsére pont jó állagú és isteni finom lett.
Én tavaly óta a klasszikus receptet kiegészítettem fokhagymával és nagy sikere lett.
Hozzávalók:
2 kg kovászolni való uborka
2 csokor kapor
4 gerezd fokhagyma
egy szelet kenyér (fontos, hogy kovászos fehér kenyér legyen)
2 liter víz
4 ek. só
Kimossuk a befőttes üvegeket.Az uborkákat megmossuk és kicsit ledörzsöljük a szúrós bőrét. Mindkét végét levágjuk és egyik oldalukról hosszában keresztbe bevágjuk.
Az uborkákat elhelyezzük függőlegesen az üvegekben, majd rátesszük fokhagymagerezdeket és a kaprot.
Vizet felforraljuk és feloldjuk benne a sót. Ha kicsit visszahűlt a víz akkor felöntjük vele az uborkákat.
A tetejére helyezzük a kenyér szeletet, majd kitesszük az üveget a napra.
Én kis tányérral szoktam lefedni, hogy az erjedés folyamán a gázok szabadon távozhassanak.
Ha már zavaros lesz a lé és az uborkák színe is megváltozott, akkor érdemes megkóstolni, hogy mikorra érik be.
Akkor be kell hozni a napról, kiszedni egy másik edénybe az uborkákat, rászűrni a levét és nagyon-nagyon behűteni.
A bejegyzés trackback címe:
https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr852077049
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2010.06.24. 19:22:21
Pont a napokban lett kész az ubim. Ugyanígy csinálom, sok fokhagymával stb.
Ha napos az idő, 3 nap és kész. Most megyek is bekapni egyet! :)
Ha napos az idő, 3 nap és kész. Most megyek is bekapni egyet! :)
Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.07.09. 07:02:16
Ugyan így csinálom én is, a fokhagyma is nagyon finom lesz benne! Néha teszek bele meggylevelet,és ha van, egy pici darab tormát.
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.07.09. 07:59:17
@Darwi Odrade: jó öltet ez a meggylevél és a torma, biztosan kipróbálom majd. :)
Nemrég hallottam egy másik változatát, hogy kenyér helyett az üveg aljára kell tenni hámozott öreg krumpli karikákat.
Nemrég hallottam egy másik változatát, hogy kenyér helyett az üveg aljára kell tenni hámozott öreg krumpli karikákat.
Utolsó kommentek