aJeti 2010.06.07. 00:00

vigyázz

pihenj! :) nézzük azt az esetet, amikor viccet csinálunk a főzésből. tudom, tudom, nem írtam le végül hogy' sikerült a linzer. röviden: csúnya lett, de finom. és azt a porhanyós, finoman diós ízt meg se közelítette, amit elképzeltem :(

biiiztos mindannyian ismerünk valakit, aki imádja a vörösboros marhapörit...mmm. és nem így készíti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

én így készíteném: vennék egy darab borjúlábszárat. mert azt hiszem igazán nem ismerem a borjú testrészeit, csak ezt az egyet. még akkor se, ha ugyanaz, mint a marháé, csak kisebb. (ezt azért a szemfülesek megcáfolhatják.) jól megmosnám a húst, nem túl apró darabokra vágnám, én úgy szeretem ha szabálytalan, és kis remegő cuppogós részek lesznek benne a végén. nagy fej hagymát választanék, még az is lehet, hogy kettőt. füstölt szalonnazsíron megpárolnám (addig a szalonnát ki is vehetem, de egyszerre is el lehet kezdeni) jaj, a legfontosabbat majdnem elfelejtettem: mindenek előtt kinyitnám a vörösbort, amit mindenképpen a szárazak közül választanék. ha már egyszer nyitva van, meg is kóstolnám. mivel többnyire éhesen állok neki főzni, jókedvre kerekednék, és tovább. párolt a hagyma, előkészíteném a többieket: anyukám paradicsomléje, paprikasűrítménye, és pirospaprika, , zöldpaprika. fahéjat rakjak bele, vagy szegfűszeget? legyen szegfűszeg, de még nem most! amikor a hagyma kész, jöhet a husi lepirítása, paprikával megszórnám, megvárnám amikor az orrom azt mondja, na most öntsd föl mert megég a pirospaprika, és vizet egyáltalán nem használva alá löttyinteném a bort. ne lepje el, lehetnek kilógó részek. fedő? fedő. de még előtte fűszerek, só, és a paradicsomlével csínján, mert savanyít. (ami viszont puhítja a húst, ha jól érzem) beleraknám a zöldpaprikát is, megvárnám amíg felforr a lötyi, rátenném a fedőt. beleolvasnék egy jó könyvbe, de még előtte beállítanék valami órát, hogy egy óra múlva legkésőbb nézzek rá az anyagra. ami addig fog lassú lángon bugyogni, amíg fel nem eszmélek a könyvemből egy idegesítő hangra, ami többnyire a sütőm időzítője. ránéznék. leves? fedőt le. nem annyira leves? fedőt picit résnyire. a paprikát azt kivenném már belőle, mert az mintha túlfőzve kieresztene magából valami keserűt. ezt a részt nagyon szeretem, mert innem már a kóstolgatásé a főszerep. meg keverni is kell. ha a hús omlik, és ott az a kis röcögős anyag a rostok között, ami cuppogós, már már kocsonya, foglalkozhatok a levével. én azt szeretem amikor jó sűrű és sok a lé, ezért már a végén fedő nélkül nem olvasok, mert különben odaég. ezen a ponton az önkéntes kóstolókat kitessékelném a konyhából, még éheztetném őket, legalább amíg a nokedlit is megfőzöm.

aztán ehetik. legyen mellé káposztasaláta, savanyúuborka, de tőlem paradicsomsaláta is lehet. én úgyis csak a szaftos nokedlire vártam.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkaja.blog.hu/api/trackback/id/tr542061799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoriBlog 2010.06.07. 20:14:35

Guszta! Csak egy megjegyzés: a kép forrását illene megjelölni (ha én nem vettem észre, akkor bocsi): parkocka.hu/csoben-sult/negyes-studio/

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.06.07. 20:24:28

Na végre kibontakozik aJeti szakácstudománya is. Isszuk a szavaidat...öhm ...mivel is? ja, vörösborral!

aJeti 2010.06.07. 21:26:00

@BoriBlog: az nem elég, ha rajta van a képen? mert rajta van...megjelelölve önmagán a forrást...hm?

aJeti 2010.06.07. 21:36:23

@Mágnes Dóra: nincs énnekem tudományom, csak szeretek enni :D

BoriBlog 2010.06.07. 22:08:18

Ok, mea culpa, azt nem láttam :-) Csak én ilyen mániákus forrásmegjelölő vagyok... Bocs.

aJeti 2010.06.09. 10:28:36

@BoriBlog: najóvan. de bocsánatot azért nem kell kérni. én meg képlopó vagyok, nagyüzemben :D

vagyok, aki vagyok... 2010.06.09. 11:21:35

ha megfőzdéd, én meg megenném...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.06.15. 15:37:58

én meg csak ígérgetem a borácsos pörköltet... hétvégén volt, de elfelejtettem dokumentálni.
süti beállítások módosítása